Bomen Knotten - Opleiding voor gevorderden

Bomen Knotten - Opleiding voor gevorderden
  • Inhoud

    Bomen knotten kent een zeer lange traditie. Al eeuwenlang ontdoen we sommige boomsoorten op regelmatige tijdstippen van hun kruin omwille van het hout en veevoeder. Knotbomen verhogen ook de natuur- en landschapswaarde en dragen bij aan een verhoogde biodiversiteit. Meestal denken we bij knotbomen aan wilgen, maar ook andere boomsoorten kunnen worden geknot.

    Deze tweedaagse opleiding spitst zich toe op thema’s voor gevorderden. Zo ontdek je hoe je grotere bomen kan (her)knotten. Je start met een korte opfrissing van de basisopleiding om nadien aan het echte werk te beginnen. Je leert verschillende technieken om grotere knotbomen (takdiameter tussen 8 en 25cm aan de knot) met achterstallig onderhoud terug te zetten tot de knot. Je bekijkt hoe je door middel van een positioneringsgordel dit veilig kan doen vanop een ladder of in de knot. En je ontdekt specifieke zaagtechnieken om het gevaar van opensplijten tot een minimum te beperken.

    Daarbij ligt de nadruk op veiligheid en de correcte techniek. Dat is nodig, want er is een gevaar op grote houtspanning in de grotere spillen die moeten worden weggenomen. Er gebeuren jaarlijks helaas nog ernstige ongevallen door het plots opensplijten tijdens het zaagwerk of wegslaan van het hout.

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

    Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

     
  • Programma
    • Je begint met een korte opfrissing van de basisopleiding om dan zo snel mogelijk aan het echte, meer geavanceerde werk te beginnen.
    • In de praktijk leer je eerst hoe je veilig, stabiel en ergonomisch te positioneren door middel van een gordel met leeflijn. Dit kan staand vanop een ladder of in de boom zelf. Je hebt de kans om hier, gedurende de twee cursusdagen, mee vertrouwd te geraken.
    • Je leert bij het (her)knotten van grotere bomen gebruik te maken van zaagtechnieken met de handzaag maar vooral met verschillende types kettingzagen om opensplijten en terugslaan van de grotere takken te voorkomen.
  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Goed aansluitende werkhandschoenen
    • Lunchpakket en drank
    • Pen en papier
    • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).

    Voorziene materialen

    • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
    • Inverde voorziet geen PBM’s.

    Cursusmateriaal

    • Presentaties en sjablonen te downloaden via 'mijn leeromgeving'

    Bespaar op de opleiding

    Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  • Voor wie?
    • Voor iedereen die grotere bomen moet knotten en wil leren wat hiervoor de beste en veiligste aanpak is.

    Voorkennis

  • Lesgever
    Stijn Rowie

    Stijn Rowie

    Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

    Kris De Beleyr

    Kris De Beleyr

    Opgegroeid in een fruittelersfamilie was Kris al vroeg gepassioneerd door bomen en groen. Dat resulteerde al gauw in succesvolle opleidingen als uitvoerend tuin- en landschapsarchitect. Later werd hij ook als  gecertificeerd European Tree Worker (ETW), dankzij de opleiding boomverzorging bij Inverde. Door deze specialisaties is Kris ook als lesgever zeer gepassioneerd om zijn praktische kennis te delen met iedereen die wil bijleren over alles wat met bomen en groen te maken heeft.

    Dries Van den Bossche

    Dries Van den Bossche

    Dries is opgegroeid op een boerderij in Baardegem met een prachtige parktuin die verscheidene indrukwekkende bomen bevat. Het actieve leven zit letterlijk in zijn DNA. Na zijn loopbaan als officier bij Defensie en een voortgezette vorming als milieucoördinator, koos Dries resoluut voor de boomverzorging. Hij behaalde na zijn opleiding het Europees certificaat. Dries heeft ondertussen zeer veel ervaring in de technischere vellingen en demontages, ook door middel van hijskranen.

    Wim Vancraeynest

    Wim Vancraeynest

    Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Wilfried Torfs

    Wilfried Torfs

    Wilfried vergaarde kennis en ervaring gedurende zijn carrière als boomverzorger, maar door de tand des tijds laat hij het klimwerk over aan het jonge geweld en draagt zijn steentje bij als grondman en werfleider. Hij deelt graag zijn kennis over de kettingzaag en de kunst van het bomenvellen met leergierigen en geïnteresseerden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen