Invasieve water- en oeverplanten determineren in Plantentuin Meise

Plantentuin Meise
Nu inschrijven
Startdatum:
10 juni 2024
Locatie:
Meise (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    In deze opleiding kan je alle belangrijke invasieve uitheemse water- en oeverplanten zelf bekijken, voelen en vergelijken met inheemse lookalikes. Geen betere manier om ze snel te leren herkennen! Een unieke kans voor iedereen die actief is op en rond Vlaamse waterlopen en een bijdrage wil of moet leveren aan het bestrijden van invasieve exoten.   

    In het eerste deel bespreken we de planten die jullie ter plekke kiezen uit de RIPARIAS-lijst. Dat is een lijst met oever- en waterplanten die de hoogste prioriteit krijgen in het gelijknamige LIFE-programma dat zich focust op de stroomgebieden van de Dijle, de Mark en de Zenne. Hoe gemakkelijker je die belangrijke soorten kan herkennen langs waterlopen, hoe sneller je ze kan ingeven zodat er tijdig gepast beheer kan worden uitgevoerd. In de RIPARIAS-lijst zitten veel Unielijstsoorten, maar de focus ligt ook op andere soorten die invasief zijn in Vlaanderen. Naast het determineren van de gekozen soorten leer je in dit deel ook hoe ze er doorheen het jaar uitzien, wanneer ze het best zichtbaar zijn, welke inheemse soorten erop lijken en hoe ze zich verspreiden.  

    In het tweede deel krijg je álle soorten van de RIPARIAS-lijst te zien, inclusief hun lookalikes. Het is dan aan jou om ze te herkennen aan de hand van een handige identificatiegids. Tussen de soorten die erop lijken zitten inheemse soorten die je op het terrein kan tegenkomen en ook andere soorten van de Europese Unielijst. Sinds 2023 krijgt Inverde als enige educatieve partner toegang tot de serres van Plantentuin Meise om de invasieve plantensoorten van de Europese Unielijst veilig te bestuderen. Een unieke beleving dus! Om alles te helpen onthouden, krijg je nadien de presentatie én de identificatiegids mee naar huis. 

  • Programma

    09u30-11u15 uur: aankomen met koffie + theoriegedeelte 

    • Planten van de RIPARIAS-lijst naar keuze overlopen (herkenning, verspreiding ...) 

    • Telkens aangevuld met een herkenningsquiz 

     11u15-11u30 uur: pauze 

     11u30-13u00 uur: praktijkgedeelte deel 1 

    • Zelf determineren: vind je de invasieven tussen hun lookalikes? 

     13u00-13u30 uur: lunch 

     13u30-15u00 uur: praktijkgedeelte deel 2 

    • Zelf determineren: vind je de invasieven tussen hun lookalikes? 

    • In groep de planten nabespreken 

  • Praktische Info

    Deze opleiding gaat door in de plantentuin van Meise.  

    Mee te nemen 

    • Eigen lunchpakket en drank  

    Lesmateriaal 

    • Je krijgt een handige identificatiegids mee na de les  

    • Lesmateriaal kan je downloaden na de opleiding via 'Mijn leeromgeving'. 

  • Voor wie?

    Deze opleiding is interessant voor iedereen die actief is op en rond Vlaamse waterlopen en die een bijdrage wil of moet leveren aan het bestrijden van invasieve exoten. Denk aan beheerders met veel waterlopen in hun gebied, burgers of onderzoekers die de waterkwaliteit meten, medewerkers van openbare besturen die te maken hebben met invasieve soorten, rattenbestrijders ...  

  • Lesgever
    Arne

    Arne Deriemaecker

    Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
10 juni 2024
Locatie:
Meise (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 159,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen