Thomas De Vos geeft tips voor de startende boomverzorger

Thomas De Vos is één van de drie oprichters van het boomverzorgingsbedrijf De Beer en De Vos uit Hasselt. Tien jaar geleden volgde hij de opleiding boomverzorging bij Inverde. In die tijd ging hij van freelance boomverzorger naar vennoot in een bedrijf met acht medewerkers. De geknipte man dus om ons te vertellen hoe je dat nu aanpakt: zelfstandig boomverzorger worden.

Wat trok je aan tot boomverzorging?

“De bomen zelf. En het avontuur dat bij boomverzorging komt kijken. De boom op zich is magnifiek. Het klimmen en alles rond de boom is plezant. In het begin vond ik het leuk om een boom te vellen. Maar hoe langer ik aan de opleiding bezig was, hoe leuker ik het vond om ook echt weten wat er met een zieke boom aan de hand is en wat je kan doen om de boom te behouden. Je idee over hoe omgaan met de boom verandert natuurlijk doorheen heel de opleidingscyclus. Toen ik begon aan de opleiding en het ging over het ondergronds schimmelnetwerk dat bomen verbindt dacht ik: “Waar ben ik hier terecht gekomen?”. Pas verder in de opleiding besef je hoeveel er te leren valt over een boom. En hoe weinig je eigenlijk weet.”

Waarom volgde je de opleiding bij Inverde?

“Tien jaar geleden werkte ik bij iemand die in de bosbouw en boomverzorging zat. Dat deden we toen met de hoogtewerker. Ik wist helemaal niet dat je boomverzorging al klimmend kon doen, tot een klant vertelde dat een boomverzorger hun werken al klimmend had uitgevoerd. Dat klonk interessant. Daarom ging ik op zoek naar een opleiding boomverzorging. Zo kwam ik bij Inverde terecht.

De ochtend wanneer de inschrijvingen openden, zat ik klaar achter mijn computer. Zo kon ik me zeker als één van de eerste deelnemers inschrijven. Ik wilde de opleiding volgen om volgens de regels van de kunst aan boomverzorging te kunnen doen.

De opleiding bij Inverde is naar mijn mening de beste opleiding. Want bij Inverde krijg je een zeer stevige en uitgebreide basis mee. Er gaat veel aandacht naar veiligheid en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Daardoor gebruik ik sinds de start van mijn carrière consequent mijn PMB’s.”

Wilde je altijd al zelfstandige worden?

“Tien jaar geleden waren er nog niet zo veel bedrijven waar je als boomverzorger in loondienst kon werken. Zelfstandige worden was toen de meest voor de hand liggende keuze. Om meteen aan de slag te gaan als zelfstandig boomverzorger, ben ik mijn ETW-examens zo snel mogelijk gaan afleggen. Zo kon ik meer werk binnenhalen en meegaan van zodra een andere boomverzorger hulp vroeg bij een opdracht.

Dat is hoe ik toen werkte: boomverzorgers vroegen elkaar mee naar verschillende opdrachten. Je helpt elkaar in het begin. Zo creëerde ik een mix van eigen opdrachten en het bijstaan van collega-boomverzorgers.”

Hoe bouwde jij je klantenbestand uit?

In het begin kreeg ik vooral opdrachten door mond-tot-mondreclame. Dat blijft trouwens heel belangrijk voor ons. Ondertussen zetten we zeker ook in op marketing. Maar tevreden klanten blijven de beste referentie die er zijn.

Was het makkelijk om zelfstandig te worden?

Dat is met horten en stoten verlopen. Vooral omdat boomverzorging erg seizoensgebonden werk is. Er waren momenten dat je liefst op drie plaatsen tegelijk was. Afgewisseld met periodes waar er helemaal geen werk was. Het was in het begin even zoeken om de agenda over een heel jaar gevuld te krijgen met opdrachten.”

Wat is het verschil met je bedrijf vandaag?

“Vandaag is ons bedrijf gegroeid en hebben we acht medewerkers. Daardoor kunnen we meedoen aan aanbestedingen van steden en gemeenten. We hebben veel vaker zelf in de hand wanneer we wat gaan doen. Hoe meer eigen werk je hebt, hoe meer je zelf je agenda kan bepalen. Wij zijn nu zelfs diegenen die onderaannemers kunnen meevragen als het druk is. “

Hoe ben je gegroeid van een eenmanszaak naar een bedrijf?

“Tijdens de opleiding leerde ik mijn huidige vennoten kennen: Niels en Michaël. Met Niels had ik al vrij snel de afspraak: als ik een job aanneem, neem ik jou mee en omgekeerd. We deelden zowel de winst als het verlies. Zo werkten we drie jaar samen. Om uiteindelijk onze vennootschap op te richten in 2017. Van zodra we met drie begonnen te werken, werd het ook makkelijker om opdrachten binnen te halen van steden en gemeenten. Zo konden we beter materiaal aankopen en extra mensen in dienst nemen en groeiden we als bedrijf.”

Welke tips zou je willen geven aan iemand die start als zelfstandig boomverzorger?

“Doe zeker een stage van zodra je met de opleiding bent gestart. Liefst bij een goed bedrijf uit de buurt. Zo doe je in één a twee jaar tijd veel ervaring op en krijg je kilometers op de teller. Want een opleiding blijft natuurlijk ‘maar’ een opleiding. Dankzij een stage leer je ook hoe andere bedrijven boomverzorging aanpakken en hoe ze hun werf inrichten bijvoorbeeld. Zie je opleiding dus ruimer dan alleen dat jaar theorie en praktijk.”

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Boomverzorging