Klimaatslim bosbeheer - Op naar weerbare Natura 2000-bossen

ongelijkvormig hooghout
 • Inhoud

  Door het grote aantal inschrijvingen zijn we genoodzaakt het format van deze conferentie aan te passen zodat iedere geïnteresseerde kan participeren. Daarom moeten we deze conferentie spijtig genoeg uitstellen naar een latere datum. Wil je op de hoogte blijven?

  Schrijf je in op de interesselijst

  Klimaatverandering. Het is dé factor waarmee je rekening moet houden als je nieuw bos wil creëren. En dat is net wat we allemaal willen: meer bos. Maar ook bij het beheer van bestaande bossen moet je rekening houden met het veranderende klimaat.

  Dat is in een notendop de insteek van deze virtuele Natura 2000-inspiratiedag. Tijdens twee gratis webconferenties serveren we je een cocktail van wetenschappelijke inzichten en concrete praktijkcases. Nadien beschik je over een pak tips en tricks waarmee je aan de slag kan in elke boscontext en Natura 2000-boshabitat.

  In video’s en panelgesprekken wisselen we wetenschappelijk onderzoek af met verhalen van bosbeheerders. De wetenschappers delen hoe onze bossystemen nu reageren op de bestaande klimaatsverandering. De bosbeheerders vertellen dan weer over de maatregelen die zij hebben genomen in hun bossen met het oog op klimaatverandering.

  Samen trekken we lessen uit de praktische aanpak, resultaten en obstakels. Zo formuleren we aanbevelingen om in je eigen bos aan de slag te gaan.

  We gaan dit keer radicaal digitaal, maar waken over voldoende interactie. Vragen worden behandeld, kennis wordt getest, er wordt met elkaar gebabbeld, ideeën worden gepitched. Net zoals in de goeie ouwe tijd.

  Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP-project.

  Natura 2000 - Life - BNIP
 • Programma

  Voormiddag 3 december

  Boomgericht bos omvormen: hoe kleinschalig herstellen voor een hogere weerbaarheid zorgt

  Van 10u tot 12u30

  Dat bosherstel niet altijd op gejubel wordt onthaald, is een understatement. Zeker wanneer er kappingen bij aan te pas komen en het jaren duurt voor de resultaten zichtbaar worden. Nochtans zijn dergelijke maatregelen noodzakelijk om de klimaat- en biodiversiteitscrisis het hoofd te bieden. Wanneer ze met de juiste kennis worden uitgevoerd, zijn de resultaten positief: meer biodiversiteit, meer veerkrachtige bossen, meer natuurbeleving.

  Tijdens deze voormiddag willen we jullie meer inzicht verschaffen over bosherstel om habitatwaardige bossen te verkrijgen: waarom, wanneer en hoe doen we het? Wat zijn de obstakels waar bosbeheerders mee te maken krijgen? Laat je alvast inspireren door de verhalen van collega’s en experten!

  Sprekers

  Kris Verheyen (Universiteit Gent), Pieter De Frenne (Universiteit Gent), Steve Cox (Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid), Wim Buysse (Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid), Frederik Vaes (Leefmilieu Brussel), Hans Scheirlinck (Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender) en Bart Muys (Katholieke universiteit Leuven)*

  Moderator

  Liesbet De Keersmaecker

   ‘*’ Onder voorbehoud, de lijst met sprekers wordt nog verder aangevuld

   

  Voormiddag 4 december

  Klimaatslimme bosuitbreiding

  Van 10u tot 12u30

  Tegen 2030 wil Vlaanderen 10.000 ha nieuw bos creëren, waarvan 4.000 ha al tijdens de huidige legislatuur. De uitdagingen zijn niet min en daar komen veel vragen bij: hoe verkrijg je beschikbare gronden? Met welke regels moet je rekening houden? Welke boomsoorten zet je best in de huidige context van klimaatverandering?

  Tijdens deze voormiddag willen we jullie praktische handvaten aanreiken voor het realiseren van een klimaat-slimme bosuitbreiding. Laat je alvast inspireren door de verhalen van collega’s en experten!

  Sprekers

  Kris Vandenkerkhove (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek), Pierre Hubau (Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid), Liselot Ledene (inverde), Jan Coussement (Sylva boomkwekerijen), Sylvie Mussche (Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord) en An De Schrijver (Hogeschool Gent)*.

  Moderator

  Liesbet De Keersmaecker.

   ‘*’ Onder voorbehoud, de lijst met sprekers wordt nog verder aangevuld

 • Praktische Info

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.
 • Voor wie?

  Dit event staat open voor iedereen die van dicht of minder dicht met bosbeheer te maken heeft. Iedereen mag uiteraard deelnemen, maar we richten ons vooral tot boseigenaars, natuurbeheerders en beleidsmakers, dus enige voorkennis van bosbeheer is aangewezen.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen