Wat is het project Tuinrangers?

De Tuinrangers zijn een initiatief van Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, om lokale besturen te ondersteunen bij het realiseren van hun natuur- en klimaatdoelstellingen via de tuinen van hun inwoners. Het gaat om een lokale vrijwilligerswerking in uw gemeente, opgezet en ondersteund door Inverde, waarbij speciaal opgeleide Tuinrangers advies op maat verstrekken rond natuurvriendelijke tuinen.

Wat doet een Tuinranger?

Op safari!

Een Tuinranger neemt je gratis mee op safari in eigen tuin. Jong en oud gaan samen op zoek naar de meest fascinerende ‘wildlife’ die je misschien nog nooit eerder had opgemerkt! Wat leeft er allemaal in die struik? Welke diertjes wonen onder deze steen? De ranger heeft zeker iets in de rugzak zitten waarmee je het allemaal te weten komt.

Een tuinranger leert je met andere ogen naar je tuin kijken. Stel je voor dat je een rups was, welk plekje zou jij dan kiezen om rustig te verpoppen tot vlinder? Hoe komt een stuntelige egel in en uit de tuin? …

advies

Vervolgens geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat. Want zo’n bloemenweide ziet er best tof uit, maar hoe begin je daar nu concreet aan? En wat kan ik doen zodat meer vogels de weg vinden naar mijn klein stadstuintje? De tuinranger haalt het antwoord zo uit zijn fichemap.

De tuinranger is gespecialiseerd in advies rond groenvormen (gemengde haag, bloemenakker, bomen, …) en hulp voor dieren (tuinvogels, salamanders, vlinders). Het is heel praktisch advies waar je zo zelf mee aan de slag kan.

Wat doet een Tuinranger niet?

Wie hoopt op een kant en klaar tuinontwerp moeten we teleurstellen. Tuinrangers zijn geen tuinarchitecten, maar ze verwijzen je graag door naar professionals uit de regio die natuurvriendelijk werken.

Ook van de technische kant heeft een tuinranger weinig verstand. De ideale hellingsgraad voor een goede afwatering van je terras? – geen idee! Een tuinaannemer gaat dat veel beter weten. Maar wil je dat het gonst van het leven? – Dan moet je bij de Tuinrangers zijn!

rangers

Hoe kunnen de tuinrangers het verschil maken?

Jouw en mijn tuin stellen misschien niet veel voor. Maar bekijk je straat of wijk eens vanuit de lucht en dan zie je dat jouw tuin deel uitmaakt van een enorm groen netwerk. Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit tuinen en terras. Als we allemaal ons best doen om ons eigen lapje grond een beetje natuurvriendelijker in te richten, dan is het effect op onze natuur gigantisch.

Niet alleen kunnen we het verschil maken voor bijen, vlinders, vogels en allerlei andere prachtige diersoorten die het steeds moeilijker krijgen in Vlaanderen. We doen ook onszelf een plezier met een koelere tuin die meer regenwater vasthoudt en beter bestand is tegen hitte en droogte.

Oké, maar er bestaat toch al een schat aan informatie over natuurvriendelijke en klimaatrobuuste tuinen? Zeer zeker, en vaak zelfs gratis beschikbaar op het internet. Maar waar begin je? Elke tuin is toch weer anders… Dus dan is het erg handig om bezoek te krijgen van een Tuinranger die van aanpakken weet en je heel concrete tips kan geven voor dit zonnige plekje en dàt schaduwrijke hoekje, nietwaar?

Hoe kan ik een tuinsafari boeken?

Om een tuinsafari te boeken is het helaas nog te vroeg, want de Tuinrangers zijn gloednieuw… Op dit moment worden de eerste Tuinrangers volop gerekruteerd en opgeleid. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich inschrijven op de Tuinranger Nieuwsbrieven.

Welke steden en gemeenten doen mee?

Op dit moment rolt Inverde een Tuinranger-pilot uit in een diverse mix van 10 steden en gemeenten, verspreid over alle provincies. Het gaat om Waregem, Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Turnhout, Boom, Kalmthout, Leuven en Genk.

In totaal worden 57 Tuinrangers gerekruteerd en opgeleid. De eerste echte tuinsafari’s zijn gepland vanaf begin december 2020.

Hoe kan ik Tuinranger worden?

Woon je in één van de 10 pilootgemeenten, dan kan je je nu al kandidaat stellen. Klik hier voor alle nodige info en het online sollicitatieformulier. Is jouw gemeente nog niet mee op de kar gesprongen?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief voor kandidaat-tuinrangers en dan houden wij je zeker op de hoogte.

Hoe kan ik een Tuinrangerteam oprichten in mijn gemeente?

Werk je voor een lokaal bestuur en heb je interesse in een Tuinrangerwerking voor jouw stad of gemeente? Neem dan contact op met werner.vancraenenbroeck@vlaanderen.be of schrijf je in op de nieuwsbrief voor lokale besturen.

blijf

Blijf op de hoogte

  • Interesse in een safari in eigen tuin, met ecologisch tuinadvies op maat?
  • Heb je groene vingers en wil je misschien zelf tuinranger worden?
  • Werk je voor een lokaal bestuur en heb je interesse in een rangerteam in jouw gemeente?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Nog vragen?

E-mail: tuinrangers@vlaanderen.be

Herbekijk de presentatie voor kandidaat-Tuinrangers