Tuinrangers

tuinrangers

De Tuinrangers hebben een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Ze raken moeilijk wakker zonder een stevige shot vogelgezang. Een kort bezoekje van de koninginnenpage en hun dag kan niet meer stuk.

Tuinrangers zijn vrijwilligers die zich in hun eigen buurt inzetten voor meer biodiverse en klimaatrobuuste tuinen. Want we willen allemaal toch meer natuur. Waarom zou de natuur dan moeten stoppen aan de rand van onze tuin?

Alle Tuinrangers volgen een opleiding bij Inverde. In zes intense dagen worden ze klaargestoomd voor hun belangrijke missie.

Wat doet een Tuinranger?

Op safari!

Een Tuinranger neemt de mensen mee op safari in hun eigen tuin. Jong en oud gaan samen op zoek naar de meest fascinerende ‘wildlife’ die ze misschien nog nooit eerder hadden opgemerkt! Wat leeft er allemaal in die struik? Welke diertjes wonen onder deze steen? De ranger heeft zeker iets in de rugzak zitten waarmee we het allemaal te weten komen.

Een tuinranger leert je met andere ogen naar je tuin kijken. Stel je voor dat je een rups was, welk plekje zou jij dan kiezen om rustig te verpoppen tot vlinder? Hoe komt een stuntelige egel in en uit de tuin? …

advies

Vervolgens geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat. Want zo’n bloemenweide ziet er best tof uit, maar hoe begin je daar nu concreet aan? En wat kan ik doen zodat meer vogels de weg vinden naar mijn klein stadstuintje? De tuinranger haalt het antwoord zo uit zijn fichemap.

De tuinranger is gespecialiseerd in advies rond groenvormen (gemengde haag, bloemenakker, bomen, …) en hulp voor dieren (tuinvogels, salamanders, vlinders). Het is heel praktisch advies waar je zo zelf mee aan de slag kan.

Wat doen we niet?

Wie hoopt op een kant en klaar tuinontwerp moeten we teleurstellen. Tuinrangers zijn geen tuinarchitecten, maar ze verwijzen je graag door naar professionals uit de regio die natuurvriendelijk werken. Ook van de technische kant heeft een tuinranger weinig verstand. De ideale hellingsgraad voor een goeie afwatering van je terras? – geen idee! Een tuinaannemer gaat dat veel beter weten. Maar wil je dat het gonst van het leven? – Dan moet je bij de Tuinrangers zijn!

 

Waar vind ik een Tuinranger?

rangers

De tuinrangerwerking wordt georganiseerd én gefinancierd op lokaal-bestuurlijk niveau. Dit najaar start een pilootproject in 10 gemeenten die graag vooroplopen in de strijd voor meer biodiversiteit. Het gaat om Waregem, Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Leuven, Boom, Kalmthout, Turnhout en Genk.

Het is nog een beetje vroeg om een safari in eigen tuin aan te vragen. Op dit moment worden de eerste tuinrangers volop gerekruteerd en opgeleid. Begin december gaan ze het terrein op, net op tijd voor het tuinvogelseizoen!

Kan ik zelf Tuinranger worden?

Wie zoeken wij eigenlijk? – Een tuinsafari met advies duurt al gauw twee uur, dus om te beginnen is het belangrijk dat je tijd kan vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Verder is het natuurlijk mooi meegenomen als je al een aantal planten- en diersoorten kan herkennen. Maar veel belangrijker is enige ervaring met tuinieren, veel goesting om bij te leren en het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud. En oh ja, het helpt ook als je een beetje overweg kan met een smartphone en Facebook.

Woon je in één van de 10 pilootgemeenten, dan heb je geluk. Hieronder vind je de data van de verschillende info-avonden, waar je alles te weten komt over de vrijwilligerswerking en hoe je je kandidaat kan stellen.

Bekijk de infomomenten voor kandidaat-tuinrangers

blijf

Blijf op de hoogte

  • Interesse in een safari in eigen tuin, met ecologisch tuinadvies op maat?
  • Heb je groene vingers en wil je misschien zelf tuinranger worden?
  • Werk je voor een lokaal bestuur en heb je interesse in een rangerteam in jouw gemeente?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Nog vragen?

E-mail: tuinrangers@vlaanderen.be