Ziekten en plagen in voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Een kleine wilde waterwoelmuis die sappige bramen eet
Nu inschrijven
Startdatum:
10 oktober 2023
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
Meerdere prijzen
 • Inhoud

  Misverstand: “In voedselbossen heerst een natuurlijk evenwicht waardoor ziekten en plagen nooit een probleem vormen”  

  In voedselbossen kom je ook plagen tegen. Meer nog, de diversiteit in een voedselbos kan zelfs een versterkend effect op plagen hebben. Woelmuizen vinden bijvoorbeeld veel beschutting in de mulch. Suzukivliegen vinden er dan weer een rijk aanbod aan verschillende waardplanten. Ook fruitmot, bacteriekanker, ree en haas brengen vaak schade toe in voedselbossen. Deze schade leidt niet altijd tot de totale ineenstorting van het systeem maar bestrijding van enkele van deze plagen op een natuurvriendelijke manier is zeker aan de orde. 

  Om je daarbij te helpen, organiseren Inverde en BOS+ in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit deze webinar en excursie over ziekten en plagen in voedselbossen. Tijdens de webinar komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

  Webinar

  In de webinar krijg je een overzicht van de vaak voorkomende ziekten en plagen bij diverse boomsoorten en klein fruit in voedselbossen in Vlaanderen. Hoe je er best mee omgaat en welke preventieve (beheer)maatregelen je kan nemen komen uitgebreid aan bod.   

  Excursie

  Tijdens de excursie breng je een bezoek aan het Proefcentrum Fruitteelt onder leiding van Tim Beliën. Samen bezoek je de proefboomgaarden en bekijk je de vallen voor monitoring van diverse plaaginsecten. Je ontdekt er ook de biodiversiteitsmaatregelen tegen vaak voorkomende ziekten en plagen.   

  De volledige opleiding wordt gegeven door Tim Beliën, afdelingshoofd Proefcentrum Fruitteelt met bakken ervaring.

  Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

  Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

 • Praktische Info

  Inschrijven

  • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
  • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
  • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

  Webinar

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal 

  In je leeromgeving 

  • vind je de presentatie van de webinar.
  • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

  Excursie

  Meebrengen

  • Eigen drank.
  • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wandelschoenen.

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Tim Beliën

  Tim Beliën

  Tim is bio-ingenieur en heeft ook een doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen. Sinds 2008 is hij diensthoofd van de afdeling Zoölogie in het Proefcentrum Fruitteelt te Sint-Truiden (pcfruit vzw). Hier verdiept hij zich in de fascinerende wereld van zowel schadelijke als nuttige insecten en mijten in de fruitteelt, en hoe we deze laatsten met gerichte maatregelen kunnen bevoordelen in onze fruitaanplantingen.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
10 oktober 2023
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
Meerdere prijzen

Gerelateerde opleidingen