Ziekten en plagen in voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Een kleine wilde waterwoelmuis die sappige bramen eet
  • Inhoud

    Misverstand: “In voedselbossen heerst een natuurlijk evenwicht waardoor ziekten en plagen nooit een probleem vormen”  

    In voedselbossen kom je ook plagen tegen. Meer nog, de diversiteit in een voedselbos kan zelfs een versterkend effect op plagen hebben. Woelmuizen vinden bijvoorbeeld veel beschutting in de mulch. Suzukivliegen vinden er dan weer een rijk aanbod aan verschillende waardplanten. Ook fruitmot, bacteriekanker, ree en haas brengen vaak schade toe in voedselbossen. Deze schade leidt niet altijd tot de totale ineenstorting van het systeem maar bestrijding van enkele van deze plagen op een natuurvriendelijke manier is zeker aan de orde. 

    Om je daarbij te helpen, organiseren Inverde en BOS+ in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit deze webinar en excursie over ziekten en plagen in voedselbossen. Tijdens de webinar komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

    Webinar

    In de webinar krijg je een overzicht van de vaak voorkomende ziekten en plagen bij diverse boomsoorten en klein fruit in voedselbossen in Vlaanderen. Hoe je er best mee omgaat en welke preventieve (beheer)maatregelen je kan nemen komen uitgebreid aan bod.   

    Excursie

    Tijdens de excursie breng je een bezoek aan het Proefcentrum Fruitteelt onder leiding van Tim Beliën. Samen bezoek je de proefboomgaarden en bekijk je de vallen voor monitoring van diverse plaaginsecten. Je ontdekt er ook de biodiversiteitsmaatregelen tegen vaak voorkomende ziekten en plagen.   

    De volledige opleiding wordt gegeven door Tim Beliën, afdelingshoofd Proefcentrum Fruitteelt met bakken ervaring.

    Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

    Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

  • Programma

    Tijdens de webinar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: 

    Deel 1: De belangrijkste plagen en nuttigen in fruitbomen en kleinfruit met hun schadebeeld (indien van toepassing): bespreking van de voornaamste insecten en spinachtigen in fruitaanplantingen bij ons, waaronder halfvleugeligen of snavelinsecten zoals wantsen en luizen, schildvleugeligen of kevers, vliesvleugeligen, tweevleugeligen, schubvleugeligen (rupsen van vlinder/motten) en mijten.  

    Worden hierbij in detail bekeken: roze appelluis, wollige bloedluis, kommaschildluis, oestervormige schildluis, moerbeischildluis, perenbladvlo, groene appelwants, schildwants, bruingemarmerde stinkwants, roofwantsen, appelbloesemkever, perenknopkever, houtboorder, meikever, lieveheersbeestje, appelzaagwesp, perenzaagwesp, sluipwespen, perengalmug, kersenvlieg, Aziatische fruitvlieg, zweefvliegen, rupsenschade, bladrollers, vruchtschilvreter, fruitmot, rode spin, bonenspintmijt, roestmijt, roofmijt.  

    Deel 2: Bespreking van de verschillende waarnemingsmethoden en monitoring gaat dieper in op visuele, klimatologische en waarschuwingssystemen van erkende instanties 

    Deel 3: Beheersmaatregelen voor de nuttigen en het onderdrukken van plagen. Dit onderdeel gaat verder door op feromoonverwarring, inzetten van natuurlijke bondgenoten, functionele agrobiodiversiteit, ecologische maatregelen zoals alternerende maaien, borders, vegetatiestroken, hagen en bomen waarbij het nut van de gebruikte soorten wordt besproken.  

    Deel 4:  Bespreking van de belangrijkste ziekten in fruitbomen en kleinfruit en beheersmaatregelen. Schimmelziekten in pitfruit en steenfruit, schurft, Meeldauw - witziekte, vruchtboomkanker, vruchtrot bij bessen en bacterievuur worden in dit onderdeel bekeken. 

    Ruimte voor vragen tussendoor.  

  • Praktische Info

    Inschrijven

    • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
    • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
    • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

    Webinar

    Technische vereisten

    • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
    • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

    Cursusmateriaal 

    In je leeromgeving 

    • vind je de presentatie van de webinar.
    • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

    Excursie

    Meebrengen

    • Eigen drank.
    • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden.
    • Wandelschoenen.

    Bespaar op de opleiding

    Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  • Voor wie?

    Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

    Voorkennis

    Je hebt geen voorkennis nodig.

  • Lesgever
    Tim Beliën

    Tim Beliën

    Tim is bio-ingenieur en heeft ook een doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen. Sinds 2008 is hij diensthoofd van de afdeling Zoölogie in het Proefcentrum Fruitteelt te Sint-Truiden (pcfruit vzw). Hier verdiept hij zich in de fascinerende wereld van zowel schadelijke als nuttige insecten en mijten in de fruitteelt, en hoe we deze laatsten met gerichte maatregelen kunnen bevoordelen in onze fruitaanplantingen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen