Zelfstudie Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur

Handhaving van de groene ruimte

Zelfstudie Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur
Nu inschrijven
Startdatum:
24 september 2022
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Heb je geen tijd voor een volledige lessenreeks Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur? Dan is deze voorbereiding op het examen via zelfstudie het best mogelijke begin. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur. Zo ben je weer een stap dichter bij een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur.

  Handhaving is het sluitstuk van regelgeving. Tijdens deze specialisatie ga je dieper in op de toepassing en naleving van de natuurwetgeving (in brede zin) in Vlaanderen. Als handhaver kan je gebruik maken van een ruim palet aan instrumenten zoals processen-verbaal, herstelvorderingen, bestuurlijke maatregelen en meer. Je behandelt meldingen, doet vaststellingen op het terrein en tracht bij natuurschade herstel te bekomen. Een handhaver communiceert ook op een correcte en professionele manier met (potentiële) overtreders. Dat alles leer je tijdens de zelfstudie Natuurmanagement Specialisatie Natuurinspecteur.

  Na je inschrijving krijg je toegang tot de online cursusmap en kan je op de website Ecopedia meer info opzoeken. Zo leer je op jouw tempo alles over wetgeving en communicatieve vaardigheden. Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

  Zonder fysieke lessen of excursies studeer je waar en wanneer je maar wil. Je trekt dan ook zelfstandig de natuur in om de theorie toe te passen in de praktijk. Zo heb je de tijd en ruimte om studeren met werk, gezin en een sociaal leven te combineren.

  Heb je alle leerstof verwerkt? Dan kan je deelnemen aan het examen Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur. Vooraf maak je de eindoefening in groep. Die dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in. Het examenreglement kan je hier nalezen.

  Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je een getuigschrift Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur. Zo bewijs je je kennis over handhaving van de groene ruimte in Vlaanderen. Dat getuigschrift is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

  Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere of alle examens Natuurmanagement.

 • Programma

  Te kennen leerstof

  Bestaat uit volgende onderdelen:

  • De milieuhandhavingsregelgeving: toelichting van de bevoegdheden van een natuurinspecteur en de instrumenten die hem/haar ter beschikking staan.
  • De bos- en natuurwetgeving, ruimtelijke bestemmingen en de stedenbouwkundige omgevingsvergunning relevant voor een natuurinspecteur.
  • Soortenbescherming en de regels rond het houden van soorten in gevangenschap.
  • De jachtwetgeving.
  • De bescherming van graslanden.
  • Schriftelijk communiceren en een degelijk verslag kunnen afleveren.

  Oefening in groep

  • Je maakt verplicht een eindoefening. Dit is een groepsoefening die je maakt in een groepje van maximum vier personen. Deze moet je vooraf maken en indienen bij de verantwoordelijke van de oefening. De oefening is een voorwaarde om deel te nemen aan het examen.
 • Praktische Info

  Cursusmateriaal

  • Online toegang tot de cursustekst

  Goed om weten

  • Je moet in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.
  • Voorzie voldoende tijd om te leren en de natuur in te gaan om de theorie toe te passen in de praktijk.
  • De cursustekst bestaat uit 300 pagina’s.
  • Je moet een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen.
  • We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan drie maanden voor het examenmoment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

  Getuigschrift

  • Als je slaagt voor het examen, ontvang je een getuigschrift.
  • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
 • Voor wie?

  Wil je aan deze opleiding beginnen?

  De opleiding Natuurmanagement – specialisatie Natuurinspecteur is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Jeroen Eigenberg

  Jeroen Eigenberg

  Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

Inschrijven

Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Zelfstudie Natuurmanagement - Specialisatie Natuurinspecteur

 • za 24 september 2022 09:30 - 12:30 | Brussel
€ 300,00
(incl. 21% BTW)

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
24 september 2022
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen