Webinar: houtkanten: tips bij aanpak, aanplant en beheer

Foto: Sus Willems
 • Inhoud

  Houtkanten, hagen en heggen zijn, net als bomenrijen en bermen, kleine landschapselementen (KLE). Ze geven vorm en structuur aan het landschap en vormen de ecologische infrastructuur waarlangs heel wat soorten op zoek gaan naar elkaar. Naast hun ecologische waarde getuigen houtkanten, hagen en heggen van het verleden en maken ze deel uit van ons cultuurhistorisch erfgoed. Kortom: houtkanten zijn veelzijdig én belangrijk.

  Voor het behoud van de biodiversiteit in onze drukbevolkte streken zijn ze een onmisbaar natuurlijk element geworden. Van het vroegere fijnmazige netwerk, dat deze KLE vormden, is weinig overgebleven. De Vlaamse en lokale overheden stimuleren dan ook terecht het aanleggen en onderhouden van deze waardevolle houtige landschapselementen. Maar hoe begin je eraan? Waar bestel je plantsoen? Wanneer plant je? Hoe beheer je ze? En wat met achterstallig beheer?

  Dit webinar gaat dieper in op deze vragen. Na de bespreking van de verschillende types houtige KLE, hun evolutie en hun belang in zowel landbouw als urbane context, gaan we door op de praktijk. We bekijken de aanpak van aanplant tot beheer: welke locaties, soorten en plantverbanden je kan hanteren tot het reguliere en achterstallige beheer. We sluiten af met de mogelijke toepassingen van beheerresten en hoe houtkanten evolueren in de tijd.

  Na dit webinar kan je met een gerust hart en veel kennis aan de slag! Ben je geïnteresseerd in een webinar maar kun je het niet live bijwonen? Geen probleem, schrijf je gerust in, want al onze webinars zijn achteraf beschikbaar om opnieuw te bekijken.

  Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

  Dit webinar maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

   

  Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE B4B-project.

  logos
 • Programma

  Deze punten komen aan bod tijdens de webinar: 

  • houtige KLE’s: definities; 

  • geschiedenisschets, evolutie en huidige dichtheden in Vlaanderen; 

  • belang van houtige KLE’s voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten in zowel landbouw als urbane context; 

  • aanplant, beheer en nazorg van houtige KLE’s: geschikte (en minder geschikte) aanplantlocaties, soortenkeuze, plantverbanden, regulier versus achterstallig beheer, machinerie en mogelijke toepassingen van beheerresten; 

  • kunstmatige verjonging, natuurlijke verjonging en het belang van structuurdiverse systemen met verschillende diameterklasses; 

  • successie: mogelijke volwassen houtkantsystemen (‘eindfases’). Belang van dood hout in KLE. 

 • Praktische Info

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen via Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal 

  In je leeromgeving: 

  • vind je de presentatie van de webinar;
  • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.
 • Voor wie?

  Dit webinar is er voor mensen die tewerkgesteld zijn bij openbare besturen en regionale landschappen. Ook is ze bedoeld voor iedereen die houtige KLE's zoals houtkanten, hagen en heggen wil aanplanten en beheren. 

  Voorkennis

  Voorkennis is niet nodig.

 • Lesgever
  Sanne Van Den Berge

  Sanne Van Den Berge

  Sanne werkt bij BOS+ op projecten over ‘bomen buiten bos’, met houtkanten in de hoofdrol. Samen met landbouwers of natuurbeheerders bekijkt ze welke houtkanten kunnen aangelegd worden, met advies in soortensamenstelling, plantverband, locatie in het landschap of op het bedrijf. Ze is al jaren gebeten door deze unieke ecosystemen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.