Webinar: beheer van invasieve struiken in zandige regio’s

rimpelroos
  • Inhoud

    Invasieve exotische woekerplanten vormen wereldwijd een grote uitdaging voor de biodiversiteit. Deze planten weghalen kost de maatschappij een pak geld. Vaak zijn dergelijke planten mooi en worden ze nog steeds aangeplant, zowel in privé-tuinen als in openbaar groen. Vandaar ontsnappen deze planten in de vrije natuur en kunnen ze razendsnel waardevolle natuurgebieden overwoekeren. 

    In het LIFE DUNIAS project (DUNe restoration by tackling Invasive Alien Species) werken 16 partners, waaronder het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), samen om duingebieden langsheen de volledige Vlaamse kuststrook vrij te maken van struikachtige invasieve uitheemse soorten.  Omdat er nog heel veel onwetendheid heerst over de gevaren en de gevolgen van het aanplanten en vermeerderen van deze invasieve struiken, wordt vanuit het project jaarlijks een webinar georganiseerd om beheerders, architecten, aannemers … te informeren. 

    Tijdens deze gratis webinar kom je meer te weten over invasieve struiken, hoe deze best te verwijderen zijn, mogelijke alternatieven en hoe we zelf ons steentje kunnen bijdragen. De webinar gaat over invasieve struikachtigen, met een speciale focus op struikachtige woekerplanten aan de Belgische kust.  

    Na deze opleiding heb je een beeld van: 

    - de belangrijkste struikachtige exoten in zandige regio’s (specifiek kustecosystemen); 

    - de belangrijkste beheertechnieken om struikachtige exotische woekerplanten te verwijderen; 

    - inheemse alternatieven voor exotische struiken;

    - het LIFE DUNIAS project.

    Ben je geïnteresseerd in een webinar maar kun je het niet live bijwonen? Geen probleem, schrijf je gerust in, want al onze webinars zijn achteraf beschikbaar om opnieuw te bekijken.

  • Programma

    Kernthema’s 

    • Invasieve struikachtigen: problematiek, preventie en verwijdering 
    • Informatie over volgende soorten: rimpelroos, mahonie, boksdoorn, cotoneaster, sneeuwbes, Amerikaanse vogelkers, struikaster, hemelboom, steeneik, olijfwilg, Japanse haagliguster, wingerdsoorten, yucca 
    • Inheemse alternatieven voor struikachtige exoten  
    • Het LIFE DUNIAS project
  • Praktische Info

    Technische vereisten 

    • De webinar kan je best volgen in Google Chrome. 
    • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt. 

    Cursusmateriaal 

    In je leeromgeving:

    •  vind je de presentatie van de webinar; 
    • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform; 
    • vind je links naar de LIFE DUNIAS-website en social media pagina’s; 
    • krijg je extra informatie over woekerplanten en hun alternatieven.
  • Voor wie?

    Voor wie?

    Deze opleiding is voor iedereen die interesse heeft in het beheer van invasieve exotische planten: natuurbeheerders, professionele tuin- en landschapsarchitecten, parkbeheerders, tuinaannemers ... Ook aannemers en ontwerpers van kleine tuinen zijn welkom. En zelfs de geïnteresseerde tuinier of natuurliefhebber komt aan z’n trekken. 

    Voorkennis

    Voorkennis is niet vereist voor deze opleiding.

  • Lesgever
    Reinhards Strubbe (c) Wim Dirckx

    Reinhardt Strubbe

    Reinhardt is bioloog en werkt sinds 2016 bij het Agentschap voor natuur en Bos (ANB). Daar is hij gespecialiseerd in duinecologie en invasieve exotische planten. Reinhardt coördineert sinds 2021 het LIFE DUNIAS project, waarbij woekerplanten in duingebieden langsheen de volledige Vlaamse kuststrook aangepakt worden. In zijn vrije tijd is Reinhardt conservator bij Natuurpunt (natuurgebied Ter Doest in Lissewege), doet hij aan natuurstudie en natuurfotografie en maakt hij heel wat avontuurlijke natuurstudiereizen.  

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.