Verdelging en verwijdering van Aziatische hoornaars

Aziatische hoornaar nest
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Liedekerke (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 245,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  De Aziatische hoornaar, je hebt er vast al van gehoord.  Dit beestje deed in 2016 zijn intrede in ons land en vormt sindsdien  niet alleen een bedreiging voor onze biodiversiteit, maar betekent ook een gevaar voor de volksgezondheid. Elk jaar neemt het aantal nesten in Vlaanderen toe, met in 2022 zelfs een piek  door de – voor de hoornaar – betere klimatologische omstandigheden.  Jaarlijks stijgt het aantal nesten in Vlaanderen, met in 2023 een recordpiek tot nu toe van meer dan 5000 nesten.

  De opleiding tot verdelger van de nesten van de Aziatische hoornaar is er dan ook op gericht om deze soort in te perken. De hoornaar heeft  geen natuurlijke vijanden, enkel de mens in Europa is zijn grootste vijand. Deze wespensoort is niet alleen groter dan de wespen, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Daarom leer je vooral hoe je op een veilige manier de nesten kan behandelen en/of weghalen.  

  Tijdens de opleiding kom je niet enkel te weten hoe de hoornaar en de nesten eruitzien, maar krijg je ook inzicht in het gedrag, de leefomstandigheden en de locaties waar je hen kan aantreffen.  In een tweede luik krijg je alle info inzake het professioneel materiaal waarmee de nesten worden verdelgd. Van A tot Z worden alle technieken overlopen om de verschillende type nesten te neutraliseren.   

  Voorkennis is niet noodzakelijk om zelf nesten te leren verdelgen. Alles wordt van begin tot einde uitgelegd tijdens deze opleidingsdag. Je dient er wel rekening mee te houden dat, indien je nesten op grotere hoogte wenst te verdelgen, er een grote investering aan materiaal nodig is. Na de opleiding ken je deze kostprijs en weet je wat je van beschermkledij nodig hebt. 

  Na het volgen van deze opleiding ontvang je een attest, erkend  door de Vlaamse overheid, om nesten van Aziatische hoornaars te mogen verdelgen. 

 • Programma

  Voormiddag 

  Tijdens het theoriegedeelte komen de volgende zaken aan bod: 

  • Wetgeving Aziatische hoornaar 

  • Uitbreiding en bedreiging 

  • Herkenning 

  • Levenscyclus 

  • Neutralisatie 

  • Beheerregeling in Vlaanderen

  Namiddag 

  • In de namiddag krijg je een uitgebreide demonstratie van alle bestaande materiaal voor het neutraliseren van nesten. Alles komt aan bod, van klassieke poederdrukvaten en alle soorten accessoires die daarbij horen, tot de telescoopstok voor de nesten op grote hoogte met camerasysteem. Ook wordt er stilgestaan bij de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die je nodig hebt om veilig te kunnen werken.  

 • Praktische Info

  Mee te brengen

  • Het demonstratiegedeelte wordt, afhankelijk van het weer, binnen of buiten gehouden. Zorg daarom voor kleding en stevige schoenen, aangepast aan de weersomstandigheden. In geval van hevige regen zal de demonstratie binnenshuis plaatsvinden om schade aan het gebruikte materiaal te voorkomen.

  • Lunchpakket en drank 

  Cursusmateriaal 

  • Vind je na de opleiding in je leeromgeving. 

  Attest

  Na de opleiding ontvang je een attest, erkend door de Vlaamse overheid, om nesten van Aziatische hoornaars te mogen verdelgen. 

  Materiaal

  • Afhankelijk van welke type nesten je wil verdelgen, zal een kleine tot grote investering in materiaal achteraf wel nodig zijn. 
  • Tijdens de opleiding worden biociden uit het vrije- en gesloten circuit voorgesteld. 
 • Voor wie?

  Deze opleiding is er voor iedereen die interesse heeft in de Aziatische hoornaar en deze invasieve exoot wil helpen bestrijden, zoals boomverzorgers en tuinaannemers. 

  Voorkennis

  Voorkennis is niet nodig. 

 • Lesgever
  Kevin Verbeek

  Kevin Verbeek

  Kevin Verbeek, oorspronkelijk een imker, heeft zich geleidelijk gespecialiseerd in wespen en heeft zich vervolgens volledig toegelegd op de Aziatische hoornaar. Na bijna twee jaar bij het Vlaams Bijeninstituut, waar hij het expertisecentrum voor de Aziatische hoornaar leidde, werkt hij momenteel als onafhankelijk expert voor diverse organisaties in Vlaanderen.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Liedekerke (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 245,00 (incl. 21% BTW)