Tree Worker - Opleidingstraject tot boomdeskundige

header
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 2.850,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Wil je graag meer weten over de opleiding tot boomdeskundige? Registreer je voor de gratis infosessie op donderdag 30 november van 19u30 tot 21u. 

  Schrijf je in voor de infosessie op 30 november 

  Stedelijk groen en bomen in het bijzonder staan volop in de publieke belangstelling. Toch zijn er niet veel professionals die voldoende kennis hebben over bomen, de invloed van de omgeving op de groei en de gezondheid van de boom.

  Daarom maken we tijdens deze opleiding van jou een deskundige op het gebied van bomen. Want als boomdeskundige weet jij hoe je een boom beoordeelt. Je begrijpt de context waarin de boom zich bevindt, de historiek en de invloed van die omgeving op de groei en gezondheid van de boom. En je bezit de kennis en vaardigheden om de groeiplaats en standplaats van een boom te optimaliseren zodat de boom een meerwaarde is voor de stad en de bewoners.

  Bij problemen weet je wat er met elke boom moet gebeuren. Je adviseert de nodige maatregelen en weet je wie je moet inschakelen. Je kan dan ook aan publiek en bewoners uitleggen waarom bepaalde werken en ingrepen moeten gebeuren. En je bent in staat die werken op te volgen en te coördineren.

  Wanneer je dit traject volgt, sluit je aan bij de volledige jaaropleiding uitvoerende boomverzorgers Tree Worker voor de specifieke lessen zoals aangegeven bij programma. Kettingzaag- en klimlessen zijn niet opgenomen in het traject. De andere praktijklessen zoals begeleidingssnoei en aanplanten en verplanten van bomen zijn wel opgenomen.

  De opleiding wordt gegeven door doorgewinterde boomverzorgers en gastdocenten met een hart voor bomen die experts zijn in hun vakgebied. De theorie volg je in een mix van live contactmomenten en webinars. Voor de praktijklessen werk je in kleine groepjes van 9, 6 of zelfs 4 cursisten per instructeur. Zo zorgen we voor een persoonlijke aanpak.

  Wil je uitvoerend boomverzorger worden? Dan volg je de volledige jaaropleiding Tree Worker.

 • Programma

  Wanneer je dit traject volgt, sluit je aan bij de volledige jaaropleiding Tree Worker voor de specifieke lessen zoals hier aangegeven. Je volgt zelf in totaal 21,5 lesdagen.

  De lessen van dit traject vinden plaats op een vaste weekdag. Er zijn ook weken dat je geen of slechts een halve dag les hebt (bv. enkel voormiddag of enkel namiddag).

  Wetgeving en organisatie 

  • Inleiding en boomsoortkeuze 
  • Veiligheid 
  • Wetgeving kappen en planten van bomen 
  • Werkorganisatie en kostprijsberekening

  Boomkennis en -beoordeling 

  • Boomsoortenkennis *
  • Anatomie en fysiologie van bomen 
  • Visuele boombeoordeling *
  • Ziekten en plagen 

  Groeiplaats en aanplant 

  • Bodemkunde *
  • Bodempraktijkdag  
  • Aanplanten en verplanten van bomen *
  • Standplaatsverbetering + granulaten/constructies *
  • Bomen beschermen op werven + waardebepaling 

  Bovengronds boombeheer 

  • Begeleidingssnoei *
  • Onderhoudssnoei 
  • Kroonverankering * 
  • Wintersnoei van fruitbomen *
  • Beheer van veteraanbomen 

  * Bevat ook een praktijkgedeelte

  Kettingzaag- en klimlessen zijn niet opgenomen in het traject .

 • Praktische Info

  Wat zit er inbegrepen in de opleidingsprijs?

  Bespaar op de opleiding

  • KMO's kunnen voor deze opleiding subsidies aanvragen via de KMO-portefeuille.
  • Betaal met opleidingscheques. De Vlaamse overheid komt jaarlijks voor 125 euro tussen.
  • Bovendien is de opleiding volledig fiscaal aftrekbaar voor wie zelfstandige (in bijberoep) is. Zelfs indien je hiervoor plannen hebt en je ondernemingsnummer nog moet aanvragen. Dit kan zelfs tot zes maanden na je inschrijving.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 150u en heeft als registratienummer: ODB-0003389.

 • Voor wie?
  • Voor iedereen die degelijke kennis wil opdoen over het duurzaam aanplanten en verplanten van bomen, de veiligheid en gezondheidstoestand van bomen wil beoordelen en wil inschatten of werken aan bomen correct en veilig worden uitgevoerd.
  • Zoals groenambtenaren, werfleiders, wegenwachters of ambtenaren die boomwerken begeleiden.

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig. Dit gespecialiseerd opleidingstraject biedt je alle kennis en vaardigheden om een boomdeskundige te worden, zelfs zonder voorkennis. Een basiskennis groen is mooi meegenomen. Afhankelijk van je voorkennis en ervaring zal er naast de contacturen ook nog zelfstudie en oefening nodig zijn (bv. voor boomsoortenkennis).

 • Lesgever
  Bart Backaert

  Bart Backaert

  Als tiener had Bart al een enorme passie voor natuur, zijn ouders stuurden hem daarom naar de tuinbouwschool. Vandaag is hij hoofd van de groendienst van zijn geboortestad Aalst. Hij is zelfgeschoolde bomenkenner en heeft een passie voor het beheer van graslanden en kruidachtige vegetaties.
  Kris De Beleyr

  Kris De Beleyr

  Opgegroeid in een fruittelersfamilie was Kris al vroeg gepassioneerd door bomen en groen. Dat resulteerde al gauw in succesvolle opleidingen als uitvoerend tuin- en landschapsarchitect. Later werd hij ook als  gecertificeerd European Tree Worker (ETW), dankzij de opleiding boomverzorging bij Inverde. Door deze specialisaties is Kris ook als lesgever zeer gepassioneerd om zijn praktische kennis te delen met iedereen die wil bijleren over alles wat met bomen en groen te maken heeft.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

  Tom Joye

  Tom Joye

  Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Wim Peeters

  Wim Peeters

  Wim heeft een verleden in de praktijkwereld en was betrokken bij het project 'Ecologische Siertuin en Landschap', waaruit de visie Harmonisch Park- en Groenbeheer is ontstaan. Later is hij het onderwijs ingerold en vandaag geeft hij lessen boomverzorging en HPG aan Vives hogeschool in Roeselare en Odisee in Brussel. Bomen zijn zijn grote liefde en specialiteit en die kennis en passie geeft hij met veel plezier door.

  Ruben Rogier

  Ruben Rogier

  Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

  Wim Vancraeynest

  Wim Vancraeynest

  Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 2.850,00 (incl. 21% BTW)