Standplaatsvereisten van voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Boom planten
Nu inschrijven
Startdatum:
2 mei 2023
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
Meerdere prijzen
 • Inhoud

  Misverstand: “De bodem speelt bij voedselbossen geen rol want voedselbossen creëren en verbeteren hun eigen bodem.”

  Zeker een misverstand want bomen stellen meestal specifieke eisen aan de bodem waarop ze staan. Vooral als het aankomt op vochthuishouding, mineralenrijkdom of bodemleven. Wil je een geslaagde aanplant realiseren? Dan is een correcte inschatting van de bodemeigenschappen zeer belangrijk.

  Om dit en andere misverstanden de wereld uit te helpen, organiseren Inverde en BOS+  in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit, deze webinar en excursie over de standplaatsvereisten van voedselbossen. Tijdens de webinar komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

  Webinar

  Tijdens de webinar leer je over de belangrijke rol van de bodem en de relatie met op de aanwezige vegetatie. Zowel biotiek (het bodemleven) als abiotiek (de minerale samenstelling, vochtgehalte, nutriënten, textuur) komen uitgebreid aan bod. 

  Excursie

  De excursie brengt ons naar het oudste voedselbos van Vlaanderen in Nokere. Na een rondleiding door initiatiefnemer Bert Dhondt leer je van Tom op terrein een eerste inschatting maken van de bodemeigenschappen en de bodemkwaliteit. En dan vooral hoe je die skills kunt gebruiken bij jouw eigen aanplant.  

   De volledige opleiding wordt gegeven door Tom Joye, bomenexpert bij Inverde. De excursie wordt begeleid door Bert Dhondt en Tom Joye.

  Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

  Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

 • Praktische Info

  Inschrijven

  • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
  • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
  • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

  Webinar

  Technische vereisten

  • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal 

  In je leeromgeving 

  • vind je de presentatie van de webinar.
  • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

  Excursie

  Meebrengen

  • Eigen drank en lunch.
  • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wandelschoenen.

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig.

 • Lesgever
  Tom Joye

  Tom Joye

  Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
2 mei 2023
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
Meerdere prijzen

Gerelateerde opleidingen