Opstellen van een monitoringsplan in natuurbeheer

Beheermonitoring
 • Inhoud

  Beheermonitoring is een verplicht en belangrijk onderdeel van natuurbeheer. Want via die monitoring volg je de resultaten van het beheer op. En kan je het beheer of de beheerdoelen tijdig bijsturen. Hoe sneller je ingrijpt bij verkeerd beheer of onhaalbare doelstellingen, hoe beter het eindresultaat.

  Zo'n monitoringsplan opstellen is niet zo eenvoudig. Er is weliswaar een protocol opgesteld die de planners en beheerders dienen te volgen. Belangrijk zijn de werken die moeten worden geregistreerd en zijn er voor elk natuurstreefbeeld indicatorlijsten voorzien. Maar je moet rekening houden met criteria zoals oppervlakte per natuurstreefbeeld om te bepalen hoeveel indicatorlijsten je dient in te vullen. De zeldzaamheid en grondwaterafhankelijkheid bepaalt dan weer of er peilbuizen moeten worden opgevolgd. En voor bepaalde diersoorten zijn er ook gestandaardiseerde telmethodes uitgewerkt.

  Dat alles leer je tijdens deze hands-on workshop. Je gaat zelf aan de slag en stelt een monitoringsplan op aan de hand van een bestaande case. Zo weet je op het einde van deze opleiding hoe je efficiënt een monitoringsplan maakt conform de Code Goede Praktijk Beheermonitoring.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

   

   
 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor natuurverenigingen, studiebureaus en overheidsdiensten die beheerplannen opstellen en goedkeuren zoals AVES.

   

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen