Natuurstreefbeelden grasland met excursie

Leer de graslandtypes van Vlaanderen kennen

Natuurstreefbeelden grasland
 • Inhoud

  Werk je mee aan het opstellen van een natuurbeheerplan of voer je het uit? Of leer je graag de verschillende graslandtypes die Vlaanderen rijk is kennen. Dan is deze opleiding iets voor jou. 

  Je leert de verschillende natuurstreefbeelden grasland van Vlaanderen herkennen. Vlaanderen is rijk aan veel verschillende graslandtypes: van glanshaverhooiland en heischrale graslanden tot blauwgrasland.  De herkenning gebeurt op basis van aanwezige plantensoorten.  Ook het inschatten van de potentie tot herstel komt aan bod.  

  Naast natuurstreefbeelden vegetatie zijn er ook natuurstreefbeelden leefgebieden van soorten. Deze inhoud behandelen we in een online module welke dezelfde is voor grasland, bos en heide.  

  Deze opleiding is een combinatie van een online leertraject en een excursie. Het leertraject bestaat uit verschillende videopresentaties en oefeningen die je op je eigen tempo verwerkt. Tijdens de excursie zie je aantal van de geleerde graslandtypes in het echt en kan je vragen stellen.

   

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen over het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod.

 • Programma
  • Online leertraject op eigen tempo niet aan datum of uur gebonden 
  • Een hele dag excursie op het terrein 
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Lunchpakket en drank
  • Goede waterdichte wandelschoenen
  • Regenkledij indien nodig

  Cursusmateriaal

  • Online lesmateriaal is na inschrijving beschikbaar via ‘mijn leeromgeving’ en kan je op eigen tempo doornemen. 

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor wie?

  Voor iedereen die meer wil weten over natuurstreefbeelden om zo meer inzicht te krijgen in de verschillende types van natuur en de natuurlijke opbouw van ons landschap. Je kan deze kennis toepassen bij het opstellen, uitvoeren en lezen van natuurbeheerplannen. Voor het opstellen van natuurbeheerdoelen is kennis van natuurstreefbeelden onontbeerlijk. 

  Voorkennis

  Graslandtypes herkennen doe je op basis van inheemse plantensoorten. Een vrij goede kennis van onze inheemse flora is aangeraden om goed te kunnen volgen en alles te begrijpen.  

 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy is al sinds 1992 werkzaam bij Natuurinvest en zijn voorgangers. Zijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van plantkunde, met specifieke focus op praktische toepassingen. Gedurende verschillende periodes heeft hij zich beziggehouden met uiteenlopende aspecten zoals vegetatieonderzoek, bosbeheer, graslandbeheer, biomassavalorisatie en houtbeheer. Recentelijk heeft hij zijn aandacht verlegd naar bomen en bossen. Naast zijn werkzaamheden als onderzoeker geeft hij ook les en neemt actief deel aan diverse projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen