Natuurstreefbeelden bos met excursie

Leer de bostypes van Vlaanderen kennen

Wandelpad in het bos - Vilda - Jeroen Mentens
 • Inhoud

  Werk je mee aan het opstellen van een natuurbeheerplan of voer je het uit? Of leer je graag de verschillende bostypes die Vlaanderen rijk kennen. Dan is deze opleiding iets voor jou. 

  Je leert de verschillende natuurstreefbeelden bos van Vlaanderen herkennen. Vlaanderen is rijk aan veel verschillende bostypes. Van Eiken-Essenbossen, Eiken-Beukenbossen en bronbossen tot valleibossen en nog vele andere types.  

  Naast natuurstreefbeelden vegetatie zijn er ook natuurstreefbeelden leefgebieden van soorten. Deze inhoud behandelen we in een online module welke dezelfde is voor grasland, bos en heide.  

  Deze opleiding is een combinatie van een online leertraject en een excursie. Tijdens de excursie zie je aantal van de geleerde bostypes in het echt en kan je vragen stellen. Het leertraject bestaat uit verschillende videopresentaties en oefeningen die je op je eigen tempo verwerkt.

   

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen over het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod.

 • Programma
  • Online leertraject op eigen tempo niet aan datum of uur gebonden 
  • Een hele dag op het terrein 

 • Praktische Info

  Mee te nemen voor de excursie

  • Lunchpakket en drank
  • Goede waterdichte wandelschoenen
  • Regenkledij indien nodig

  Cursusmateriaal

  • Online lesmateriaal is na inschrijving beschikbaar via ‘mijn leeromgeving’ en kan je op eigen tempo doornemen. '.

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor wie?

  Voor iedereen die meer wil weten over natuurstreefbeelden om zo meer inzicht te krijgen in de verschillende types van natuur en de natuurlijke opbouw van ons landschap.
  Je kan deze kennis toepassen bij het opstellen, uitvoeren en lezen van natuurbeheerplannen. Voor het opstellen van natuurbeheerdoelen is kennis van natuurstreefbeelden onontbeerlijk. 

  Voorkennis

   Bostypes herkennen doe je op basis van inheemse plantensoorten. Een vrij goede kennis van onze inheemse bosflora is aangeraden om goed te kunnen volgen en alles te begrijpen. 

 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen