Natuurmanagement - specialisatie advies en beleid

Adviseur van de groene ruimte

Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte
  • Inhoud

    Als adviseur van de groene ruimte geef je advies aan verschillende actoren over diverse aspecten van de groene ruimte.

    Dit kan gaan over het beleid, vergunningverlening of maatregelen die kaderen binnen het natuur- en soortenbeleid in Vlaanderen. Je leert hoe je kan samenwerken met verschillende doelgroepen zoals private eigenaars, natuurverenigingen, landbouwers, jagers en anderen. Zo kom je vlotter tot consensus over de haalbaarheid en wenselijkheid van te realiseren maatregelen. Dit alles leer je tijdens de opleiding Natuurmanagement - specialisatie advies en beleid van de groene ruimte.

    Deze specialisatie focust op drie hoofdthema's:

    • Natuurstreefbeelden en natuurbeheer: een gedegen kennis van natuur en natuurbeheer is uiteraard onontbeerlijk voor een adviesverlener. Daarom komen alle natuurstreefbeelden die in Vlaanderen kunnen voorkomen aan bod tijdens de opleiding. 
    • Wetgeving: de geldende, actuele wetgeving en procedures zijn het speelveld van de adviseur. Het natuurdecreet, het bosdecreet, wetgeving ruimtelijke ordening, toegankelijkheid en soortenbescherming worden uitgebreid besproken.
    • Communicatieve vaardigheden: als adviesverlener is het natuurlijk van groot belang om een beknopt maar duidelijk advies te kunnen formuleren. Dit leer je in dit onderdeel. 

    Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om de natuurbehoudswetgeving te kunnen toepassen.

    Deze opleiding wordt blended gegeven: dat is een combinatie van online leren, begeleiding op afstand en excursies. Ideaal voor wie wil leren op z'n eigen tempo en zich niet voor elke les wil verplaatsen. De inhoud, de leermethode en de begeleiding van de blended opleiding zijn perfect vergelijkbaar met een klassieke opleiding. Het is gewoon anders, met meer flexibiliteit voor de deelnemer.

    Zo studeer je de theorie met behulp van lesvideo's, quizzen en oefeningen online, waar en wanneer jij het wil. Daarna ga je op excursie met ervaren lesgevers naar verschillende unieke natuurlocaties in Vlaanderen. Hier kan je de theorie toetsen aan de praktijk. Het leren herkennen van soorten is zelfstudie.

    Tijdens verschillende live webinars en lesmomenten heb je contact met je lesgever en kan je vragen stellen. Natuurlijk kan je tijdens het hele traject ook rekenen op de begeleiding van lesgevers en doorwinterde beleidsadviseurs met kennis van zaken. Zij staan altijd voor je klaar.

    Op het einde van dit specialisatiejaar heb je de kans om deel te nemen aan het examen Natuurmanagement - specialisatie advies en beleid van de groene ruimte.

    Ben je daarvoor geslaagd? Dan ontvang je een getuigschrift voor Natuurmanagement - specialisatie advies en beleid van de groene ruimte.

    Wil je aan deze opleiding beginnen?

    De opleiding Natuurmanagement – specialisatie advies en beleid van de groene ruimte is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis.

    Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid

    Heb je de infosessie gemist?

    (Her)bekijk de opname van de infosessie

     

    Deze opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE B4B-project.

    logos
  • Programma

    Op het programma staat:

    • Het instrument natuurbeheerplan.
    • Gebruik van kaartmateriaal.
    • De natuurstreefbeelden: heide & landduinen, bos & struweel, ruigte, grasland, moeras, water, kusten (deels zelfstudie).
    • Bosbeheer: online lesmateriaal aangevuld met een praktijkmoment.
    • De natuurbehoudswetgeving: bos- en natuurdecreet en wetgeving toegankelijkheid. Theorie wordt online gegeven, oefendagen vinden live plaats.
    • De wetgeving ruimtelijke ordening en de stedenbouwkundige omgevingsvergunning relevant voor een adviseur groene ruimte. Theorie wordt online gegeven, oefendagen vinden live plaats.
    • Soortenbescherming, wetgeving riviervisserij en jachtwetgeving. Kennismaking met de verschillende actoren en beknopt overzicht van de relevante wetgeving. Deze les wordt deels online én deels live gepresenteerd.
    • Een fietstocht onder begeleiding van een zeer ervaren beleidsadviseur van Natuur en Bos. Bezoek aan verschillende cases met discussie in de randstedelijke omgeving rond Gent.
    • Je leert schriftelijk communiceren en krijgt tal van schrijftips om een degelijk advies te kunnen afleveren.
    • Een eindoefening waarbij je alleen of in een groep van maximum vier personen cases en een natuurbeheerplan evalueert en adviseert.
  • Praktische Info

    In de opleiding Natuurmanagement – specialisatie advies en beleid van de groene ruimte ligt de focus op adviesverlening. Hiervoor heb je kennis nodig over beheer, wetgeving en hoe je best communiceert.

    Ook soortenkennis is zeer belangrijk. Bij deze opleiding hoort een soortenlijst van meer dan 200 te kennen soorten. Het leren herkennen van deze soorten is zelfstudie. 

    Voorbereiding

    Er wordt van de cursisten verwacht dat ze de lessen thuis voorbereiden met behulp van de cursustekst en het online lesmateriaal op Ecopedia  en de leeromgeving. Reken voor elk lesdag minstens 3 tot 4 uur voorbereiding.

    De live lesdagen en excursies zijn vaak praktijkgericht: je past de opgedane kennis uit de online leertrajecten en de opleiding toe. Tijdens deze lesdagen staan de lesgevers ter beschikking voor al jouw vragen.

    Om de leerstof die tijdens de lesdagen wordt gegeven goed te begrijpen, is de voorbereiding thuis essentieel. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je thuis voor te bereiden op de les of excursie.

    Lessen

    Deze opleiding maakt gebruik van de principes van ‘blended learning’. Daarbij worden verschillende leervormen afgewisseld, zoals online leertrajecten, online oefeningen, zelfstudie en live lesmomenten. Er is veel ruimte om je vragen te stellen en praktijk te oefenen op lesmomenten, praktijkdagen en excursies. Tot slot maak je een eindoefening, alleen of in een groep van maximum vier personen.

    De lesmomenten worden vooral gebruikt voor oefeningen, discussies en excursies waarbij je de leerstof leert toepassen.

    Examen

    Na de opleiding wordt een examen georganiseerd waarbij je een getuigschrift kan behalen. Het examen is gratis inbegrepen in het jaar van de opleiding. Aan dit examen kan je ook deelnemen zonder de opleiding te volgen.

    Heb je nog vragen?

    Lees dan deze veelgestelde vragen.

    Vind je geen antwoord op je vraag dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques.

    Opleidingsuren voor Milieucoördinatoren

    • Een deel van deze opleiding komt in aanmerking als bijscholing voor milieucoördinatoren.
  • Voor wie?

    Wil je aan deze opleiding beginnen?

    De opleiding Natuurmanagement – specialisatie advies en beleid van de groene ruimte is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis.

    Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

  • Lesgever
    Liselot Ledene

    Liselot Ledene

    Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

     
    Petra Vijncke

    Petra Vijncke

    Petra werkte jarenlang als docent Communicatie (Arteveldehogeschool en UGent), maar besloot in 2017 om volop te gaan voor de combinatie 'natuur & communicatie'. Ze werkt als wetenschapscommunicator bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in lekentaal. Ze ervaart er elke dag hoe belangrijk het is om goed, respectvol en duidelijk te communiceren met burgers, overheden, organisaties, pers en belanghebbenden.

    Hannes Cosyns

    Hannes Cosyns

    Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

    Rollin Verlinde

    Rollin Verlinde

    Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

    Jeroen Eigenberg

    Jeroen Eigenberg

    Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

    Arne

    Arne Deriemaecker

    Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

    Willy Verbeke

    Willy Verbeke

    Willy is al sinds 1992 werkzaam bij Natuurinvest en zijn voorgangers. Zijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van plantkunde, met specifieke focus op praktische toepassingen. Gedurende verschillende periodes heeft hij zich beziggehouden met uiteenlopende aspecten zoals vegetatieonderzoek, bosbeheer, graslandbeheer, biomassavalorisatie en houtbeheer. Recentelijk heeft hij zijn aandacht verlegd naar bomen en bossen. Naast zijn werkzaamheden als onderzoeker geeft hij ook les en neemt actief deel aan diverse projecten.

    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Robbie

    Robbie Goris

    Robbie is specialist natuurgetrouw bosbeheer. Hij verzorgt praktijkgerichte opleidingen over bosbeheer voor Inverde. Zijn specialiteiten zijn houtkwaliteit, boomgericht bosbeheer, werken met de boslier, veltechnieken en verpleging van jong bos. 

    Met zijn bedrijf verzorgt Robbie het beheer van privé-bossen: advies, markering, vellingen, uitslepen, houtvermarkting, planten, snoeien, jongwasverpleging ... Dankzij een degelijke achtergrond over ecologie, sylvicultuur en bosexploitatie werkt hij het jaar rond aan de verwezenlijking van ongelijkvormig gemengd bos.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen