Natuurmanagement - specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte

Natuurmanagement - specialisatie Beleidsadviseur
 • Inhoud

  Inschrijven voor 2022

  De volgende editie start in januari 2022. Sta je op de interesselijst? Dan krijg je een mail van zodra de inschrijvingen zijn geopend.

  Schrijf je in op de interesselijst

  Een beleidsadviseur of dossierbehandelaar focust op de realisatie van het natuurbeleid in gebieden die niet beheerd worden door Natuur en Bos. Je geeft advies aan private eigenaars, natuurverenigingen, landbouwers over de haalbaarheid en wenselijkheid van bepaalde maatregelen. Zo zoekt je naar een afstemming tussen doelstellingen van een eigenaar en de doelstellingen van Natuur en Bos.

  Naast Natuur en bos zijn er ook andere actoren die nood hebben aan personen die inzicht hebben in beheer en beleid.

  De specialisatie advies en beleid van de groene ruimte focust daarom op 3 hoofdthema's:

  • Natuurstreefbeelden en beheer
  • Natuurwetgeving, adviezen en subsidies
  • Communicatieve vaardigheden

  Over de onderdelen natuurstreefbeelden, beheer, natuurwetgeving, adviezen en subsidies krijg je het meeste les. Maar ook de andere onderdelen zoals soortenkennis zijn belangrijk. Soortenkennis heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

  De opleiding natuurmanagement beleidsadviseur is een vervolgopleiding na de cursus natuurmanagement basis. Wil je aan deze opleiding beginnen? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Programma
  • Van de twaalf lesdagen gaan er vijf over beheer waarbij je les krijgt over natuurstreefbeelden, bosbeheer en het beheerplan.
  • De wetgeving en de subsidies worden in vijf lesdagen behandeld. Waarbij je onder andere een subsidieaanvraagdossier bekijkt en leert hoe je een passende beoordeling kan evalueren. 
  • Ook schriftelijke communicatie is belangrijk, daarom is er 1 dag les over dit thema.
  • Als afsluiter is er een eindoefening waarin je de opgedane kennis moet toepassen. Deze oefening bereid je thuis voor om ze de laatste lesdag te bespreken. De oefening bestaat uit het kritisch bekijken en adviseren van een beheerplan.
 • Praktische Info

  In de opleiding Natuurmanagement – advies en beleid van de groene ruimte ligt de focus op adviesverlening. Hiervoor heb je kennis nodig van: beheer, wetgeving en subsidies en hoe je best communiceert.

  Ook soortenkennis is zeer belangrijk. Bij deze cursus hoort een soortenlijst van te kennen soorten. Het leren herkennen van deze soorten is zelfstudie. In het totaal zal je meer dan 200 soorten moeten kennen.

  Voorbereiding

  Er wordt van de cursisten verwacht dat ze de lessen thuis voorbereiden met behulp van de cursustekst en het online lesmateriaal op ecopedia. Reken voor elk lesdag minstens 3 tot 4 uur voorbereiding. Een deel van de lessen zijn excursies waarbij de theorie op het veld wordt uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Om de leerstof die tijdens de excursies wordt gegeven goed te begrijpen is de voorbereiding thuis essentieel. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je thuis voor te bereiden op de les of excursie.

  Lessen

  De lesmomenten worden vooral gebruikt voor oefeningen, discussies en excursies waarbij je de leerstof leert toepassen.

  Examen

  Na de cursus wordt een examen georganiseerd waarbij je een getuigschrift kan behalen. Aan dit examen kan je ook meedoen zonder de cursus te volgen.

  Heb je nog vragen?

  Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
   
 • Voor wie?

  Je bent in het bezit van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

   
 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalige Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen