Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte

Adviseur van de groene ruimte

Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte
 • Inhoud

  Als adviseur van de groene ruimte geef je advies aan verschillende actoren over diverse aspecten van de groene ruimte. Dit kan gaan over het beleid en de vergunningverlening. Maar ook over de verschillende maatregelen die moeten genomen worden om het natuur- en soortenbeleid in Vlaanderen degelijk en correct uit te voeren. Je leert samenwerken met verschillende doelgroepen om tot een consensus te komen over de haalbaarheid en wenselijkheid van bepaalde maatregelen. Zoals private eigenaars, natuurverenigingen, landbouwers, jagers en anderen. Dat alles leer je tijdens de opleiding Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte.

  Deze specialisatie focust daarom op drie hoofdthema's: natuurstreefbeelden en beheer, wetgeving natuurbehoud en ruimtelijke ordening en communicatieve vaardigheden. Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

  Deze opleiding wordt blended gegeven: dat is een combinatie van online leren, begeleiding op afstand en excursies. Ideaal voor wie wil leren op z'n eigen tempo en zich niet voor elke les wil verplaatsen. De inhoud, de leermethode en de begeleiding van de blended opleiding zijn perfect vergelijkbaar met een klassieke opleiding. Het is gewoon anders, met meer flexibiliteit voor de deelnemer.

  Zo studeer je de theorie met behulp van lesvideo's, quizzen en oefeningen online, waar en wanneer jij het wil. Daarna ga je op excursie met ervaren lesgevers naar verschillende unieke natuurlocaties in Vlaanderen. Hier kan je de theorie toetsen aan de praktijk. Het leren herkennen van soorten is zelfstudie.

  Tijdens verschillende live webinars en lesmomenten heb je contact met je lesgever en kan je vragen stellen. Natuurlijk kan je tijdens het hele traject ook rekenen op de begeleiding van lesgevers en doorwinterde beleidsadviseurs met kennis van zaken. Zij staan altijd voor je klaar.

  Op het einde van dit specialisatiejaar heb je de kans om deel te nemen aan het examen Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte. Ben je daarvoor geslaagd? Dan ontvang je een getuigschrift voor Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte.

  Wil je aan deze opleiding beginnen?

  De opleiding Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

  Bekijk de online infosessie

  Tijdens deze video maak je kennis met de cursusbegeleiders en krijg je meteen inzicht in de onderwerpen en methodieken die we hanteren. Na een korte toelichting per specialisatie natuurmanagement worden veel gestelde vragen beantwoord.

  Naar de video

 • Programma

  Op het programma staat:

  • Het instrument natuurbeheerplan
  • Gebruik van kaartmateriaal
  • De natuurstreefbeelden: bos, grasland en moeras
  • Bosbeheer: online lesmateriaal aangevuld met een praktijkmoment
  • De bos- en natuurwetgeving, ruimtelijke bestemmingen en de stedenbouwkundige omgevingsvergunning relevant voor een adviseur groene ruimte. Theorie wordt online gegeven, oefendagen vinden live plaats.
  • Soortenbescherming, wetgeving riviervisserij en jachtwetgeving. Kennismaking met de verschillende actoren en beknopt overzicht van de relevante wetgeving. Deze les wordt deels online én deels live gepresenteerd.
  • Een fietstocht onder begeleiding van een zeer ervaren beleidsadviseur van Natuur en Bos. Bezoek aan verschillende cases met discussie in de randstedelijke omgeving rond Gent.
  • Je leert schriftelijk communiceren en krijgt tal van schrijftips om een degelijk advies te kunnen afleveren.
  • Een eindoefening waarbij je in groepje van maximum vier personen cases en een natuurbeheerplan evalueert en adviseert.
 • Praktische Info

  In de opleiding Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte ligt de focus op adviesverlening. Hiervoor heb je kennis nodig over beheer, wetgeving en hoe je best communiceert.

  Ook soortenkennis is zeer belangrijk. Bij deze opleiding hoort een soortenlijst van te kennen soorten. Het leren herkennen van deze soorten is zelfstudie. In het totaal zal je meer dan 200 soorten leren.

  Voorbereiding

  Er wordt van de cursisten verwacht dat ze de lessen thuis voorbereiden met behulp van de cursustekst en het online lesmateriaal op Ecopedia  en de leeromgeving. Reken voor elk lesdag minstens 3 tot 4 uur voorbereiding.

  De live lesdagen en excursies zijn vaak praktijkgericht: je past de opgedane kennis uit de online leertrajecten en de opleiding toe. Tijdens deze lesdagen staan de lesgevers ter beschikking voor al jouw vragen.

  Om de leerstof die tijdens de lesdagen wordt gegeven goed te begrijpen, is de voorbereiding thuis essentieel. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je thuis voor te bereiden op de les of excursie.

  Lessen

  Deze opleiding maakt gebruik van de principes van ‘blended learning’. Daarbij worden verschillende leervormen afgewisseld, zoals online leertrajecten en webinars. Maar is er ook de ruimte om je vragen te stellen en praktijk te oefenen op lesmomenten, praktijkdagen en excursies. Tot slot maak je een eindoefening.

  De lesmomenten worden vooral gebruikt voor oefeningen, discussies en excursies waarbij je de leerstof leert toepassen.

  Examen

  Na de opleiding wordt een examen georganiseerd waarbij je een getuigschrift kan behalen. Aan dit examen kan je ook meedoen zonder de opleiding te volgen.

  Heb je nog vragen?

  Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.
  • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques.

  Opleidingsuren voor Milieucoördinatoren

  • Een deel van deze opleiding komt in aanmerking als bijscholing voor milieucoördinatoren.
 • Voor wie?

  Wil je aan deze opleiding beginnen?

  De opleiding Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Lesgever
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Jeroen Eigenberg

  Jeroen Eigenberg

  Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen