Natuurmanagement basis – Examen

Zonsopgang in Natuurreservaat De Teut
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Heb je geen tijd voor een volledige lessenreeks Natuurmanagement? Dan is deze voorbereiding op het examen Natuurmanagement via zelfstudie het best mogelijke begin. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen Natuurmanagement. Zo ben je weer een stap dichter bij een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur.

  Na je inschrijving krijg je toegang tot de online cursusmap en kan je op de website Ecopedia meer info opzoeken.  Zo leer je op jouw tempo alles over het beheer van natuur, groen en bos in Vlaanderen en de verschillende natuurtypes. Ook kennismaking met natuurwetgeving, relevante beleidsthema’s en de groene sector komen in de leerstof aan bod.

  Zonder fysieke lessen of excursies studeer je waar en wanneer je maar wil. Je trekt dan ook zelfstandig de natuur in om de theorie toe te passen in de praktijk. Zo heb je de tijd en ruimte om studeren met werk, gezin en een sociaal leven te combineren.

  Heb je alle leerstof verwerkt? Dan kan je op de gekozen datum deelnemen aan het examen Natuurmanagement. Vooraf maak je de veldoefening en communicatieoefening in groep. Die dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in.

  Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je een getuigschrift voor ‘Natuurmanagement – basis’. Daarna kan je voor je vervolgtraject een specialisatie kiezen: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

  Natuurmanagement kan je ook volgen via blended leren.
  Vergelijk de mogelijkheden

 • Programma

  Examenverloop

  Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch onderdeel:

  • Theoretisch deel: meerkeuzevragen en soortherkenningsvragen
  • Praktische deel: een veldoefening en communicatieoefening

  De veldoefening en communicatieoefening moet je vooraf maken in groep en dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in.

  Hier vind je het examenreglement en de te kennen leerstof.

  We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan 3 maanden voor het examen-moment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

 • Praktische Info

  Prijs

  • De prijs is €300

  Examendata

  • zaterdag 10 september 2022

  Cursusmateriaal

  • Online toegang tot de cursustekst

  Goed om weten

  • Een basiskennis over de natuur- en plantensoorten van Vlaanderen is aangeraden.
  • Voorzie voldoende tijd om te leren en de natuur in te gaan om de theorie toe te passen in de praktijk.
  • De cursustekst bestaat uit 300 pagina’s.
  • Je moet een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen.
  • We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan drie maanden voor het examen-moment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

  Getuigschrift

  • Als slaagt voor het examen, ontvang je een getuigschrift.
  • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
  • En het is noodzakelijk om te kunnen solliciteren voor verschillende functies bij Natuur en Bos.
  • Daarnaast geeft het je toegang tot de specialisatiejaren: boswachter, natuurinspecteur of advies en beleid van de groene ruimte.

  Wil je boswachter of natuurinspecteur worden bij Natuur en bos?

  • Lees hier alles wat je moet weten.

  Heb je nog vragen?

  • Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het onthaal van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.
 • Voor wie?

  Voorkennis

  • Indien je de leerstof wil studeren in zelfstudie is een basiskennis over de natuur en plantensoorten van Vlaanderen aangeraden.

  Deze opleiding is voor

  • Iedereen met een passie voor natuur die een carrière wil in de natuursector.
  • Iedereen die wil bijleren over de natuur en natuurbeheer in Vlaanderen.
 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   
  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.
  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

Inschrijven

Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Examen Natuurmanagement basis - in Brussel (Herman Teirlinckgebouw)

 • za 10 september 2022 09:30 - 12:30 | Brussel
€ 300,00
(incl. 21% BTW)
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Examen Natuurmanagement basis - in Brussel (Hendrik Concsciencegebouw)

 • za 10 september 2022 13:30 - 16:30 | Brussel
€ 300,00
(incl. 21% BTW)

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Jouw prijs:
€ 300,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen