Natuurmanagement - basis

Natuurmanagement - basis
 • Inhoud

  Ben je geïnteresseerd in de opleiding? Schrijf je dan in op de interesselijst onderaan deze pagina. De volgende opleiding Natuurmanagement gaat in januari 2021 van start en eindigt in juni 2021. De examens zullen plaatsvinden in september en oktober 2021.

  Wil je boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur worden? Of je bijscholen over natuur, groen en bos in Vlaanderen? Dan is de opleiding natuurmanagement helemaal voor jou.

  Deze opleiding is de ideale voorbereiding om aan de slag te gaan in de natuursector. Zoals bij het Agentschap voor Natuur en Bos, natuurverenigingen, organisaties van terreineigenaars en provincies of gemeenten.

  Meer informatie over hoe word ik boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur lees je hier.

  De opleiding bestaat uit twee delen: een basisopleiding en een vervolgopleiding met een specialisatie in boswachter, beleidsadviseur of natuurinspecteur.

  In deze basisopleiding ligt de nadruk op het wat en waarom van het natuur-, groen- en bosbeheer en -beleid in Vlaanderen. Deze opleiding bestaat uit 13 contactdagen die plaatsvinden tussen januari en juni. Er is ook een 14de reserve lesdag om een les in te halen indien nodig. Naast de contactdagen is er ook inhoudelijke ondersteuning via www.ecopedia.be, het kennisdelingsplatform voor groenexpertise van Inverde.

  Tijdens de opleiding komen volgende zaken aan bod:
  • de verschillende natuurtypes in Vlaanderen (bos, moeras, grasland en heide);
  • basiskennis natuurwetgeving;
  • relevante beleidsthema’s (Europees beschermde natuur, vermesting, verzuring ...);
  • kennismaking met de groene sector;
  • sociale en communicatieve vaardigheden;
  • geïntegreerde oefening om je opgebouwde kennis toe te passen.

   

 • Praktische Info

  Lesmateriaal en voorbereiding

  Het lesmateriaal verschijnt op www.ecopedia.be. Voor aanvang van de les bereid je deze voor via het online beschikbare materiaal. In het totaal heb je per les 3 tot 4 uur nodig aan voorbereiding. Voorzie dus dat je toegang tot internet hebt (bv. in een bibliotheek). Noteer vragen die je hebt over de les want tijdens de les gaat de lesgever in op jouw vragen. Er is dan ook tijd voor oefeningen en discussie. Door het op voorhand bekijken van het lesmateriaal kan je veel meer leren, is er meer tijd voor oefeningen en kan de lesgever al ingaan op je vragen. Het is dus belangrijk dat je de lesvoorbereiding maakt.
  Bij aanvang van de lessenreeks krijg je ook een werkmap met daarin cursusteksten en verwijzingen naar lesmateriaal op www.ecopedia.be.

  Zelf verplaatsen

  De cursus wordt -onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen- op enkele locaties in Vlaanderen ingericht. Als je inschrijft voor de cursus, kies je een bepaalde 'thuislocatie'. Enkele excursies vinden echter plaats op verplaatsing (Zoniënwoud, Kempen). Als cursist zorg je er zelf voor dat je op de verschillende locaties raakt. Soms is er een verplaatsing van de leslocatie naar de excursieplaats in de omgeving. De cursisten regelen deze verplaatsing onderling (carpoolen).

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof. De opleiding is erkend voor 78u en heeft als registratienummer: ODB-0003390.

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig

  Veelgestelde vragen

  1. Komt de opleiding Natuurmanagement - basis in aanmerking voor betaald educatief verlof?
  Ja. Meer uitleg vind je in deze pdf.

  2. Komt de opleiding Natuurmanagement - basis in aanmerking voor opleidingscheques?
  Ja. Voor meer uitleg zie onze veelgestelde vragen.

  3. Kan ik inschrijven voor aparte lesonderdelen?
  Neen, je dient voor de hele opleiding in te schrijven.

  4. Is er een examen en daar bijhorend getuigschrift verbonden aan de opleiding Natuurmanagement - basis?
  Ja, er wordt een examen ingericht en vervolgens een getuigschrift afgeleverd aan de geslaagden.

  5. Kan ik deelnemen aan het examen zonder de cursus te volgen?
  Ja, dit kan. De deelnameprijs voor niet-cursisten bedraagt 300 euro.  Wanneer we je betaling ontvangen hebben, krijg je een link naar een webpagina op ecopedia.be waar je alle informatie vindt om je via zelfstudie voor te bereiden op het examen.

  6. Geeft het getuigschrift Natuurmanagement - basis toegang tot de sollicitatieprocedure voor de functies boswachter, natuurinspecteur en beleidsadviseur van het Agentschap voor Natuur en Bos?
  De Vlaamse Regering keurde op 24 april 2015 de aanwervingsvoorwaarden goed voor de functies boswachter, natuurinspecteur en beleidsadviseur voor het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Op voorstel van minister Joke Schauvliege is slagen voor het examen dat volgt op de cursus ‘Natuurmanagement – basis’ een voorwaarde om deel te nemen aan de selectieprocedure voor de functies boswachter, natuurinspecteur en beleidsadviseur.

  7. Kan het cursusgeld in schijven worden betaald?
  Neen, dit kan niet. Het volledige cursusgeld moet in één keer worden betaald.

  Heb je nog vragen? Lees dan deze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kan je terecht bij het secretariaat van Inverde via info@inverde.be of 02 658 24 94.

 • Voor wie?

  Iedereen die zich wil bijscholen over groen, bos en natuur in Vlaanderen.

  • Minimumleeftijd: 16 jaar
 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Liselot Ledene

  Liselot Ledene

  Liselot gaat wild op wetgeving, wat een beetje atypisch is voor een bio-ingenieur in land- en bosbeheer. Geef haar een case en ze spit ze uit tot op het bot. Met veel plezier laat ze jullie de bomen door het complexe bos van de natuurbehoudswetgeving zien.

   
  Martin Winnock

  Martin Winnock

  Martin Winnock studeerde af aan de UGent als bio-ingenieur in het bos- en natuurbeheer. Na een korte periode als bosgroepcoördinator  bij de Vlaamse Bosgroepen, ging hij aan de slag bij Natuurinvest als docent. Hij houdt zich bezig met het geven van opleidingen en het creëren van digitale kennis rond bosbeheer.

  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Na 17 jaar als docent Communicatie aan de Arteveldehogeschool en UGent, besloot ik natuureducatie en communicatie te combineren. Ik startte in 2019 als natuureducator bij De Vroente (Kalmthoutse Heide) en als freelance communicatietrainer voor de NME-sector. Elke dag merk ik hoe belangrijk goede communicatie met burgers, overheden, organisaties, … is. En ja, goed communiceren kan je leren.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen