Natura 2000 van A tot sbZ

Langerodevijver
Nu inschrijven
Startdatum:
17 mei 2024
Locatie:
Sint-Joris-Weert (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Tijdens deze opleiding krijg je een overzicht over Natura 2000 vanaf het prille begin tot waar we vandaag staan: wat is Natura 2000? Hoe wordt Natura 2000 toegepast in Vlaanderen? Hoe worden de speciale beschermingszones afgebakend? Hoe worden de natuurdoelen vastgelegd en gerealiseerd? En hoe wordt dit alles geëvalueerd? Wat hebben we te winnen met Natura 2000? 

  Deze opleiding werkt volgens het principe van blended leren. Je krijgt vooraf online lesmateriaal dat je op eigen tempo kan bekijken. Daarna bespreken we de onderwerpen en jouw vragen in de praktijk tijdens een terreinbezoek aan de Doode Bemde, dat deel uitmaakt van habitatrichtlijngebied 'Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden'.

  Na deze opleiding heb je een tastbaar overzicht van Natura 2000 en ken je de verschillende begrippen die erbij komen kijken, bv. speciale beschermingszone, Europese natuurdoelen of 'IHD', voortoets en passende beoordeling, zoekzone, programmatische aanpak stikstof, natuurbeheerplan en managementplan.

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen over het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod.

 • Programma
  • Online lesmateriaal is beschikbaar via ‘mijn leeromgeving’ en kan je op eigen tempo doornemen. Dit online lesmateriaal bestaat uit video’s, ingesproken presentaties en oefeningen.

  • Tijdens een terreinbezoek van ongeveer 4 uur in de Doode Bemde worden de onderwerpen die in het online lesmateriaal aan bod kwamen, herhaald en kan je je vragen stellen.

 • Praktische Info

  Mee te nemen op de excursie

  • Weerbestendige kledij
  • Wandelschoenen
  • Lunchpakket
  • Pen en papier
  • Drank voor tijdens de excursie

  Cursusmateriaal

  Online lesmateriaal is beschikbaar via ‘mijn leeromgeving’ en kan je op eigen tempo doornemen. Dit online lesmateriaal bestaat uit video’s, ingesproken presentaties en oefeningen.

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor wie?

  Voor iedereen die actief is in de natuursector, in aanraking komen met Natura 2000 en hier graag meer over willen weten.

  Voorkennis

  Je volgde bij voorkeur al de webinar Het Natuurbeheerplan.

 • Lesgever
  Arne

  Arne Deriemaecker

  Arne is bioloog (major: ecologie en natuurconservatie), bio-ingenieur (milieutechnologie) en gepassioneerd natuurbelever.  Hij werkt sinds september 2022 bij Natuurinvest rond de topics heidebeheer, Natura 2000, natuurbeheerplannen, invasieve exoten en natuurinclusief bouwen (Europees Interregproject Natuur-inbouw). Daarvoor was hij zes jaar lesgever wetenschappen in het secundair onderwijs. Arne zijn reizen draaien rond biodiversiteit in Europa en ver daarbuiten.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
17 mei 2024
Locatie:
Sint-Joris-Weert (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 129,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen