Knot- en hakhoutbeheer

Knot- en hakhoutbeheer
 • Inhoud

  Het landschap rondom ons draagt nog veel stille getuigen van een jarenlange noeste arbeid. Kleine landschapselementen (KLE) als knotbomen, hagen en houtkanten waren door de eeuwen heen in gebruik en dus ook in beheer van mensen. Ze zorgden voor brandhout en geriefhout, hielpen weilanden draineren of deden dienst als perceelscheiding of windscherm.  Daarnaast hebben deze elementen een hoge landschaps - en natuurwaarde.
  Sommige van deze functies zijn deels verloren gegaan, maar desondanks blijft een correct uitgevoerd beheer belangrijk om deze houtige kleine landschapselementen op lange termijn te behouden.

  Hakhout is een vorm van bos- en houtkantbeheer dat eeuwen lang werd toegepast in Vlaanderen, vooral met als doel brandhout. Hakhout in de onderetage van het bos heeft ook heel wat natuurwaarde en veel (bos)beheerders willen het hakhoutbeheer daarom opnieuw opnemen.

  In deze cursus leer je meer over de historische context van knot- en hakhoutbeheer en hun landschaps- en natuurwaarde. Vooral praktische aspecten komen ook aan bod: welke boomsoorten zijn het meest geschikt, hoe pak je het concrete beheer het best aan … In de voormiddag krijg je een theoretische toelichting. In de namiddag gaan we op terrein om één en ander in de praktijk te demonstreren.

   

 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig.

 • Voor wie?

  Iedereen die meer wil weten over het knot- en hakhoutbeheer.

 • Lesgever
  Bert Geeraerts

  Bert Geeraerts

  Bert werkt ondertussen al een tiental jaar bij Inverde. Hij behaalde het getuigschrift in de bosbouwbekwaamheid en van pedagogische bekwaamheid. Bert was projectleider voor de ontwikkeling van de brevetteringsapplicatie waarmee Inverde examens afneemt en is nog steeds verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het beheer van deze applicatie. Daarnaast is hij redacteur van het kennisdelingsplatform Ecopedia, waar hij vooral het luik materiaal en veiligheid op zich neemt. Bert geeft ook praktijkopleidingen.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Lees ook op Ecopedia

Gerelateerde opleidingen