Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC3

Opleiding op Maat

Examen Europees Kettingzaag Certificaat ECC3
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert inverde vanaf 2013 examens op verschillende niveaus.

  Het examen ECC3 - gevorderde veltechnieken houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 3 (Europese kettingzaagnormen 3 - Gevorderde veltechnieken). Het is het examen voor het vellen van bomen met een diameter groter dan de lengte van het zaagblad of meer dan 38 cm diameter. Tijdens het examen wordt er getest of je de technieken en kennis hebt om moeilijkere, grotere bomen op een veilige en verantwoorde manier met behulp van het gepaste materiaal te vellen en op te werken volgens de opdracht.

  Wens je jouw werknemers naar een hoger niveau te tillen?

  Organiseer een examen in jouw bedrijf! Neem hiervoor contact op per e-mail.

   
 • Programma

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef
   
 • Praktische Info

  Opgelet

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

  Voorkennis

  Je bent behaalde niveau ECC1 en ECC2 met succes.

  Gebruik van materiaal

  Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken. Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van Inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

   
 • Voor wie?

  Iedereen die van zichzelf wil weten of hij voldoende kennis in huis heeft om grotere bomen veilig te vellen.

   

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen