Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC2

Opleiding op Maat

examen Europees Kettingzaag Certificaat - ECC2
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken alsook examens kettingzaaggebruik - basisveltechnieken.

  Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik - basisveltechnieken. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

  Opgelet: werk je met een kettingzaag in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan moet je vanaf 1 september 2019 beschikken over het gepaste niveau van het European Chainsaw Certificate (ECC). >meer info

   
 • Programma

  Het examen - basisveltechnieken houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 2 (Europese kettingzaagnormen 2 - Basisveltechnieken).

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef
   
 • Praktische Info

  Opgelet

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

  Voorkennis

  Je bent geslaagd voor het examen Kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken (ECC1)

  Gebruik van materiaal

  Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken. Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van Inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

   
 • Voor wie?

  Iedereen die geslaagd is voor het examen Kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken (ECC1) en zijn/haar kennis over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen 2 - Basisvelling (ECC2).

   
 • Lesgever
  Bert Geeraerts

  Bert Geeraerts

  Bert werkt ondertussen al een tiental jaar bij Inverde. Hij behaalde het getuigschrift in de bosbouwbekwaamheid en van pedagogische bekwaamheid. Bert was projectleider voor de ontwikkeling van de brevetteringsapplicatie waarmee Inverde examens afneemt en is nog steeds verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het beheer van deze applicatie. Daarnaast is hij redacteur van het kennisdelingsplatform Ecopedia, waar hij vooral het luik materiaal en veiligheid op zich neemt. Bert geeft ook praktijkopleidingen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 10 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting en de opleiding tot natuurcoach.

  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft reeds 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant, projectverantwoordelijke in groenprojecten. Hij is al 15 jaar praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveau's voor het kettingzaaggebruik.

   

  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen