Kettingzaaggebruik - examen Europees Kettingzaag Certificaat combinatie ECC1-2

Erkenning bosexploitatie

Examen Europees Kettingzaag Certificaat combinatie ECC1-2
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken alsook examens kettingzaaggebruik - basisveltechnieken.

  Het gecombineerde examen 'onderhoud en afkorttechnieken' en 'basisveltechnieken' houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 1 én 2 (Europese kettingzaagnormen 1 én 2 - onderhoud en afkorttechnieken én - basisveltechnieken).

  Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik niveau 2 - onderhoud, afkorttechnieken en basisveltechnieken. (Opgelet: bij niet slagen kan er ook geen certificaat van niveau 1 uitgereikt worden!) Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Met dit certificaat kan je ook aan de slag in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

  Wens je jouw werknemers naar een hoger niveau te tillen? Organiseer een examen in jouw bedrijf! Neem hiervoor contact op met Carine Vander Meulen.

   
 • Programma

  Het examen bestaat uit twee delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef
   
 • Praktische Info

  Opgelet

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

  Voorkennis

  Om de slaagkans te vergroten heb je bij voorkeur al de ECS1 én ECS2-opleiding gevolgd en de technieken ingeoefend. De theorie dien je je vooraf zelfstandig eigen te maken via www.ecopedia.be.

  Gebruik van materiaal

  Voor het uitvoeren van de praktische proef is het toegestaan om eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap …) te gebruiken.
  Indien je wenst gebruik te maken van materiaal van Inverde, vragen we dat je dit uitdrukkelijk vermeldt vóór aanvang van het examen. Omschrijf daarbij duidelijk welk materiaal je wenst te gebruiken, zodat dit we dit kunnen klaarleggen.

   
 • Voor wie?

   

   

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen