Kettingzaaggebruik - examen ECC1

Examen ECC1
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 150,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  In België gebeuren jaarlijks tientallen zware ongelukken met kettingzagen, zowel bij mensen die dagelijks met een kettingzaag werken als bij occasionele gebruikers. Ook in andere Europese landen (en over de hele wereld) zijn ongevallen met een kettingzaag een veel voorkomende zaak.

  Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt. Een eerste stap in dit certificeringproces was het opstellen van een normenschaal en het ontwikkelen van examenprocedures die toepasbaar zijn in elke Europees land en die ondersteund worden door de industrie en de boomverzorgings- en bosbouwsector.

  In het kader van dit Europees certificeringsysteem organiseert Inverde vanaf 2013 examens kettingzaaggebruik - onderhoud en afkorttechnieken.

  Het examen houdt in dat je grondig getest wordt volgens de European Chainsaw Standards 1 (Europese kettingzaagnormen 1 - onderhoud en afkorttechnieken).

  Wie slaagt voor dit examen, ontvangt een Europees Certificaat Kettingzaaggebruik. Dit certificaat is het bewijs dat je vaardigheden getest zijn volgens de hoogstaande en veeleisende Europese kettingzaagnormen. Dit certificaat is dus ook geldig in andere Europese landen die werken volgens de Europese kettingzaagnormen.

  Opgelet: werk je met een kettingzaag in de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan moet je sinds 1 september 2019 beschikken over het gepaste niveau van het European Chainsaw Certificate (ECC). >meer info

   
 • Programma

  Het examen bestaat uit drie delen:

  • een theoretische test (meerkeuze vragen)
  • een praktische proef
  • een zaagoefening
   
 • Praktische Info

  Opgelet

  Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.

  Gebruik van materiaal

  Op de dag zelf kan je na je schriftelijke proef aan het praktijkgedeelte beginnen. Hiervoor mag je uiteraard met eigen PBM’s en materiaal werken mits het voldoet aan de veiligheidsvoorschriften (gebruikte, enigszins botte machine met aanbevolen zaagbladlengte max. 40 cm). Een voordeel hierbij is dat je, normaal gezien toch, je eigen machine best kent. Beschik je hier niet over, kan je, zonder probleem, alles bij ons lenen mits je dit vóór de aanvang van de proef aan ons vraagt. Uiteraard ontvangen wij het nadien ook graag terug …

  Veiligheid

  Er wordt van je verwacht dat je de veiligheidsvoorzieningen op de machine controleert, een volledig periodiek onderhoud uitvoert en de ketting scherpt. Een werkbank met bankschroef en perslucht zijn ter beschikking. Vervolgens kan je na het correct starten én proefdraaien, wat liggend hout verzagen volgens beschrijving. Tenslotte stapel je de stamstukken op ergonomische wijze. Dit alles volgens de Europese standaarden en binnen een tijdsspanne van één uur.

  De Europese Kettingzaagnormen

  Inverde engageert zich om te voldoen aan de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS’s), een schaal met ‘minimum standards’ die is ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van kettingzaagexperts in Europa. Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen ECS 1 - onderhoud en doorkorttechnieken .

  Permanente vormingsdag voor de erkenningskaart

  Wanneer je als bosexploitant of koper van hout deelneemt aan een ECC-examen, geldt deze dag als permanente vormingsdag (PV) voor de erkenningskaart.

 • Voor wie?

  Iedereen die zijn/haar kennis over veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen 1.

   

Inschrijven

Brecht (Antwerpen)

Kettingzaaggebruik - examen ECC1

 • wo 1 juli 2020 08:30 - 15:30 | Brecht
€ 150,00
(incl. 21% BTW)
Eksel (Limburg)

Kettingzaaggebruik - examen ECC1

 • do 2 juli 2020 08:30 - 15:30 | Eksel
€ 150,00
(incl. 21% BTW)
Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Kettingzaaggebruik - examen ECC1

 • wo 26 augustus 2020 08:30 - 15:30 | Hoeilaart
€ 150,00
(incl. 21% BTW)
Liedekerke (Vlaams-Brabant)

Kettingzaaggebruik - examen ECC1

 • vr 28 augustus 2020 08:30 - 15:30 | Liedekerke
€ 150,00
(incl. 21% BTW)
Eksel (Limburg)

Kettingzaaggebruik - examen ECC1

 • vr 4 september 2020 08:30 - 15:30 | Eksel
€ 150,00
(incl. 21% BTW)

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 150,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen