Kettingzaaggebruik - Examen ECC1

Examen Europees Kettingzaag Certificaat

Examen ECC1
Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 259,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Met een Europees kettingzaagcertificaat (ECC) op zak, mag je vol vertrouwen beweren dat jij weet hoe je veilig en deskundig werkt met de kettingzaag. Werkgevers weten dat ook. Het certificaat is verplicht voor wie wil werken in Vlaamse openbare bossen, maar het opent ook deuren in het buitenland.

  Om je felbegeerde ECC-certificaat niveau 1, 2, 3 of 4 te halen moet je slagen voor het bijhorende examen. Geen verrassende vragen of opdrachten: voor niveau 1 wordt je gewoon getest op je kennis van de Europese kettingzaagnormen 1 - onderhoud en afkorttechnieken.

  Het examen bestaat uit een theoretische test met meerkeuzevragen en een praktische proef. Daarbij controleer je grondig de veiligheidsvoorzieningen op de machine, voert een volledig periodiek onderhoud uit en scherpt de ketting. Vervolgens kan je na het correct starten én proefdraaien wat liggend hout verzagen volgens opdracht. Tot slot stapel je de stamstukken op ergonomische wijze. Dit alles volgens de Europese standaarden en binnen een tijdsspanne van één uur.

  Om je slaagkans op het examen te vergroten, maakten we een hele reeks instructievideo’s. Die kan je gratis bekijken op Ecopedia. En ook op voorhand de bijhorende opleiding ECS 1 volgen is een aanrader.

 • Programma

  Het examen wordt individueel afgenomen en duurt ongeveer anderhalf uur. Jouw aanvangsuur wordt je vooraf meegedeeld.

  Het examen bestaat uit drie delen:

  • Een theoretische test die bestaat uit meerkeuzevragen
  • Een praktische proef waarvoor je één uur de tijd hebt en die bestaat uit:
   • Risicoanalyse en controle veiligheidsvoorzieningen
   • Controle en onderhoud van de geleider
   • Controle en onderhoud van het starterspoel
   • Controle en onderhoud van de luchtfilter, tandwiel en kettingrem
   • Scherpen van de ketting
   • Starten en proefdraaien van de kettingzaag
  • Een zaagoefening op doorkorttechnieken en de stamstukken stapelen op ergonomische wijze.

  Tips: risicoanalyseformulieren zijn ter beschikking en de filmpjes van de examendoorloop en de EC-standaarden van zijn te vinden op Ecopedia.

 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
  • Je meldt je op je examen aan in PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).
  • Alle PBM’s zijn intact, de zaagbeschermende vezels onbeschadigd, met de juiste normering en CE-conformiteit en hun gebruiksduur is niet overschreden.
  • Tip: je eigen kettingzaag! Er zijn ook machines van Inverde ter beschikking maar je eigen zaag ken je het beste, dus breng ze gewoon mee. Liefst nogal vuil en met een ietwat botte ketting (aanbevolen zaagbladlengte max. 40cm, geen tophendel!)

  Voorziene materialen

  • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen om het onderhoud uit te voeren, inclusief een werkbank met bankschroef en perslucht.

  Opgelet!

  • Schrijf je op tijd in. Want de inschrijvingen voor deze examens worden 2 weken op voorhand afgesloten.
  • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst

  Erkenningsregeling

  • Dit examen komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

  Bespaar op de opleiding

  • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 2u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
  • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques
 • Voor wie?

  Voor iedereen die zijn/haar kennis en vaardigheden voor het veilig kettingzaaggebruik wil testen volgens de Europese kettingzaagnormen 1 en zo een ECC1 certificaat wil behalen.

 • Lesgever
  Filip De Bleeckere

  Filip de Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

  Kris Hofkens

  Kris Hofkens

  Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

  Ruben Rogier

  Ruben Rogier

  Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

  Stijn Rowie

  Stijn Rowie

  Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

  Tom Verhaeghe

  Tom Verhaeghe

  Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

  Wim Vancraeynest

  Wim Vancraeynest

  Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

  Yves de Roder

  Yves de Roder

  Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
Meerdere datums
Locatie:
Meerdere locaties
Jouw prijs:
€ 259,00 (incl. 21% BTW)