Kettingzaaggebruik - ECS3 - Gevorderde veltechnieken

Europese Kettingzaagnormen

Kettingzaaggebruik - ECS 3 - gevorderde veltechnieken
  • Inhoud

    Grote bomen met een diameter groter dan 40 cm diameter vellen is niet altijd eenvoudig. Daarom is het van groot belang dat je meerdere technieken onder de knie hebt om zo’n velling tot een goed einde te brengen. De basistechnieken en een veilige lieropstelling kunnen maken is niet voldoende. Er komt nog veel meer bij kijken.

    In deze opleiding leer je hoe je bomen met een diameter groter dan 40 cm velt volgens de regels van de kunst, beter bekend als de European Chainsaw Standards. Je ziet hoe je een valkerf maakt van beide zijden en hoe je een velsnede aanpakt wanneer het zaagblad te klein is. Ook hoe je velt met meerdere velwiggen en met een mechanische velwig komen aan bod. In de praktijk ga je dan ook met gevorderde technieken en op een veilige manier grote bomen te lijf.

    Kortom, in deze opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC3 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

    Voorkennis is vereist

    Je volgde de opleidingen Kettingzaaggebruik ECS 1 én ECS 2, liefst minder dan vijf jaar geleden, én de opleiding Lieropstellingen bij moeilijke vellingen. Zo kunnen we ons tijdens deze opleiding toeleggen op de veltechnieken en andere toebehoren.

  • Programma

    Dag 1

    • Een halve dag theorie over het vellen van bomen met een diameter groter dan het zaagblad.
    • Ook het gebruik van velhulpmiddelen zoals de handlier komen aan bod. 
    • Daarna zetten we de theorie om in de praktijk.

    Dag 2

    • Een volledige dag op terrein bomen vellen met behulp van lier en andere velhulpmiddelen.
  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Werkhandschoenen
    • Eventueel een extra paar sokken om een goede pasvorm te garanderen bij het dragen van veiligheidslaarzen
    • Lunchpakket
    • Breng voor de namiddag van dag 1 en ook voor de tweede lesdag je eigen drank mee
    • Pen en papier
    • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen)

    Voorziene materialen

    • Koffie, thee en water zijn voorzien in het leslokaal tijdens de voormiddag van dag 1.
    • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
    • Inverde voorziet geen PBM’s.

    Cursusmateriaal

    • Presentaties en sjablonen te downloaden via “mijn leeromgeving”

    Erkenningsregeling

    • Deze opmerking komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 14u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques

    Opgelet!

    • Voorkennis is vereist! Je volgde de opleidingen Kettingzaaggebruik ECS 1 én ECS 2, liefst minder dan vijf jaar geleden, én de opleiding Lieropstellingen bij moeilijke vellingen. Zo kunnen we ons tijdens deze opleiding toeleggen op de veltechnieken en andere toebehoren.
    • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst.
  • Voor wie?

    Voor al wie wil leren hoe je veilig en ergonomisch bomen velt met een groter dan 40cm.

    Voorkennis is vereist

    Je volgde de opleidingen kettingzaaggebruik ECS 1 én ECS 2, liefst minder dan vijf jaar geleden. En je volgde al de opleiding Lieropstellingen bij moeilijke vellingen. Wie geen ECS 1 en ECS 2 volgde, zal niet toegelaten worden om met een kettingzaag te werken.

  • Lesgever
    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Ruben Rogier

    Ruben Rogier

    Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

    Tom Verhaeghe

    Tom Verhaeghe

    Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen