Kettingzaaggebruik - ECS2 - Basisveltechnieken

Europese Kettingzaagnormen

 Kettingzaaggebruik - ECS 2 - basisveltechnieken
Nu inschrijven
Startdatum:
26 maart 2024
Locatie:
Grimbergen (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 449,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    Een boom vellen … hoe moeilijk kan het zijn? – Als de boom precies moet vallen waar jij hem hebben wil, dan komt daar toch heel wat bij kijken. Zeker als je het ook nog eens veilig wil houden voor jezelf en je omgeving.

    In deze opleiding leer je dus hoe je bomen met een diameter tot 40 cm velt volgens de regels van de kunst, beter bekend als de European Chainsaw Standards. Naast de klassieke veltechniek maken we je ook vertrouwd met de 'split level-' , de zijdelingse steunband- en de halterbandtechniek. Zo ben je gewapend om nagenoeg elke boom neer te leggen in de gewenste richting, los van zijn natuurlijke valrichting.

    En wat als het toch niet helemaal goed gaat? – Dan leren we je hoe je vasthangende bomen veilig kan neerhalen met verschillende handhulpmiddelen.

    Kortom, in deze opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC2 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

    Voorkennis is vereist

    Je volgde eerder al de opleiding ECS 1 – onderhoud en doorkorttechnieken, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie geen ECS 1 volgde zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

    Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

     
  • Programma

    DAG 1 – voormiddag theorie

    • Wat is de betekenis van de verschillende markeringen op bomen?
    • Stappenplan en werkvolgorde bij het vellen van bomen
    • Het zagen van worteluitlopen, valkerf en spintsnedes
    • Breuklijst en velsnede
    • Achterhangende en voorhangende bomen
    • Verschillende veltechnieken en hoe een keuze maken?
    • Wat met vasthangende bomen?
    • Hoe een gevelde boom opwerken?

    DAG 1 – namiddag praktijk

    We beginnen met het in orde maken van een onze kettingzagen en een laatste-minuut-risicoanalyse (LMRA). Na een demonstratievelling door de lesgever ga je in duo aan de slag. Samen met een collega-cursist doorloop je het stappenplan en begin je aan je eerste vellingen.

    De lesgever schuift door van het ene naar het andere duo. Dankzij de beperkte groepsgrootte (maximum 6 deelnemers) is er voldoende tijd voor persoonlijke begeleiding.

    DAG 2 - praktijk

    We gaan verder met onze vellingen en het opwerken van de gevelde stammen. Vandaag zal je merken dat geen enkele boom hetzelfde is: rechte bomen, voorhangers, achterhangers … je komt het allemaal tegen en je krijgt meer dan genoeg kansen om creatief aan de slag te gaan met vasthangende bomen.

  • Praktische Info

    Mee te nemen

    • Weerbestendige kledij die vuil mag worden
    • Werkhandschoenen
    • Lunchpakket en drank
    • Pen en papier (voor dag 1, voormiddag)
    • PBM’s zoals voorgeschreven bij ECC (persoonlijke beschermingsmiddelen).

    Voorziene materialen

    • Inverde zorgt voor de nodige kettingzagen en alle bijhorende materialen.
    • Inverde voorziet geen PBM’s.

    Cursusmateriaal

    • Presentaties en sjablonen te downloaden via 'mijn leeromgeving'

    Erkenningsregeling

    • Deze opmerking komt in aanmerking voor de erkenningsregeling voor bosexploitanten en kopers van hout in openbare bossen

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
    • Deze opleidingsmodule is erkend onder het stelsel van Vlaams opleidingsverlof, maar enkel wanneer je modules combineert voor minstens 32u. De opleidingsmodule is erkend voor 14u en heeft als registratienummer: ODB-1003120.
    • Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques

    Opgelet!

    • Voorkennis is vereist! Je volgde eerder al de opleiding ECS 1 – onderhoud en doorkorttechnieken, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie geen ECS 1 volgde zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.
    • Op de praktijklocatie in het bos kan je niet altijd rekenen op gsm-ontvangst.
  • Voor wie?

    Voor al wie wil leren hoe je veilig en ergonomisch bomen velt met een diameter tot 40 cm.

    Voorkennis is vereist

    Je volgde eerder al de opleiding ECS 1 – onderhoud en doorkorttechnieken, liefst minder dan vijf jaar geleden. Wie geen ECS 1 volgde zal niet worden toegelaten om met een kettingzaag te werken.

  • Lesgever
    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Ruben Rogier

    Ruben Rogier

    Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

    Stijn Rowie

    Stijn Rowie

    Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

    Tom Verhaeghe

    Tom Verhaeghe

    Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

    Wim Vancraeynest

    Wim Vancraeynest

    Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Bas Verniest

    Bas Verniest

    Bas begon in 2001 opleidingen te volgen in de boomverzorging in binnen- en buitenland. Zo behaalde hij onder andere het European Tree Worker certificaat en was hij meerdere jaren zelfstandig boomverzorger. Inverde werd één van zijn vaste opdrachtgevers voor het geven van kettingzaagopleiding. Zelf bezit hij de certificaten ECC1, 2 en 3. In 2012 maakte hij de overstap naar de beroepsbrandweer,  waar hij vandaag sergeant is bij de brandweerzone Centrum, post Gent.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen