Kettingzaaggebruik - ECS 1 - Onderhoud en doorkorttechnieken

Opleiding op Maat

 Kettingzaaggebruik - ECS 1 - onderhoud en afkorttechnieken
  • Inhoud

    Hoe veilig werken met de kettingzaag? Deze tweedaagse opleiding is de perfecte introductie voor beginners en een essentiële opfrissing – of openbaring! – voor ervaren gebruikers.

    De kettingzaag is één van de meest gebruikte machines in het bos, in natuurgebieden, in parken en misschien ook in je eigen tuin. Tijdens deze tweedaagse opleiding maak je kennis met de kettingzaag in al haar facetten, zowel wat betreft onderdelen en werking, als onderhoud en gebruik. Je leert met welke gezondheids- en veiligheidsaspecten je moet rekening houden.

    Na deze opleiding kan je de kettingzaag dan ook hanteren op een veilige en ergonomische manier. Daarnaast leer je hout met beperkte doorsnede afkorten en hoe je hulpmiddelen veilig gebruikt bij het manipuleren en stapelen van hout.

    Deze opleiding kadert in de Europese Kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards of ECS) en je leert dan ook alles wat je moet weten en kunnen om het bijhorende examen ECC1 succesvol af te leggen. Op voorwaarde dat je voldoende oefenuren op de teller hebt.

    De Europese kettingzaagnormen niveau ECS1 kan je hier raadplegen.

    Wil je deze opleiding organiseren op maat van jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op met Carine Vander Meulen.

    Bel Carine op 0491 86 16 90E-mail

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma houtkanten

    Deze opleiding maakt deel uit van het opleidingsgamma houtkanten. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

     

  • Programma

    DAG 1 – voormiddag theorie

    Onder andere deze vragen komen aan bod:

    • Hoe zit een kettingzaag in elkaar?
    • Welke veiligheidsvoorzieningen zitten op de kettingzaag?
    • Welke types kettingen bestaan er?
    • Hoe kies je de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen)?
    • Hoe voer je een laatste-minuut-risicoanalyse uit (LMRA)?

    DAG 1 – namiddag praktijk

    Samen met een collega-cursist doe je het volledige dagelijks onderhoud van een kettingzaag en de belangrijkste onderdelen: zaagblad, ketting, aandrijftandwiel, kettingrem, luchtfilter en starterspoel. Je raakt vertrouwd met de nodige controles van de veiligheidsvoorzieningen en de controles voor het het starten van de machine (bv. de kettingspanning).

    DAG 2 - praktijk

    We beginnen met het in orde maken van onze kettingzagen en een laatste-minuut-risicoanalyse. Dat doen we voordat we de machines startklaar maken om de operationele analyse te kunnen uitvoeren. Zo ga je steeds met een goed werkende - en dus veilige - machine aan het werk. Daarna ga je in duo aan de slag. Terwijl de ene de zaagoefeningen doet, controleert de ander op houding en techniek. Op deze manier leer je van elkaar, terwijl de lesgever doorschuift van groepje naar groepje (maximum 3).

    Technieken die aan bod komen:

    • Doorkorten en onttakken
    • Zagen met duwende en trekkende ketting
    • De terugslag- of kickbackzone vermijden
    • De verschillende technieken om door het hout te steken
    • De meest veilige en ergonomische lichaamshouding
    • Trek- en duwzijde van liggend hout inschatten
    • Openscheurend hout voorkomen
    • Geklemd kettingblad voorkomen en/of oplossen
    • Goed gebruik van de kettingrem
    • Gebruik van de pikhaak, draagtang, meterstok, kantelhaak …
     
  • Praktische Info

    De klant voorziet

    • Dag 1: Leslokaal met mogelijkheid tot projectie en aangepaste ruimte voor het onderhoud van de machine.
    • Dag 2: Praktijklocatie met gevelde stamstukken met een totale lengte van ongeveer 24 meter en een diameter van 20-40 cm. Stamstukken zijn minimum 2,5 meter lang. Ideaal zijn een aantal gevelde bomen die onttakt en verzaagd mogen worden.
    • Bij voorkeur ook alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen voor de kandidaten. Dit omvat een veiligheidshelm met gehoor- en gelaatsbescherming, veiligheidsbroek ( specifiek voor de kettingzaag) , schoenen of laarzen met zaagbescherming en handschoenen ( zaagbescherming op de handschoenen is niet verreist) Meer info vind je op ecopedia bij PBM’s.

    Inverde voorziet

    • laptop en beamer
    • kettingzagen van verschillende merken + brandstof en kettingolie
    • veiligheidskledij zoals bosbouwhelmen, veiligheidsbroeken en zaaglaarzen, wanneer de klant niet in de mogelijkheid is deze zelf te voorzien. Gelieve dit op voorhand mee te delen.
    • nodige hulpgereedschap voor onderhoud en zaagoefeningen
     
  • Voor wie?
    • Voor al wie wil leren hoe je een kettingzaag gebruikt op een veilige en ergonomische manier, en voor iedereen die zelf wil kunnen instaan voor het basisonderhoud van zijn kettingzaag. Hier wordt de basis aangeleerd die telkens terugkomt bij vervolgopleidingen.
    • Dit is ook de ideale voorbereiding op het ECC 1 examen. Wie slaagt voor het ECC1-examen heeft een bewijs in handen van de verworven kennis en vaardigheden.

    Geen voorkennis vereist. Dit is een basisopleiding, al blijkt ze vaak ook erg leerrijk voor ervaren kettingzaaggebruikers.

  • Lesgever
    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

    Tom Verhaeghe

    Tom Verhaeghe

    Tom volgde een opleiding groenmanagement en kwam daarna in de boomverzorging terecht. Intussen is de passie voor bomen geëvolueerd naar een passie voor hout. De kettingzaag komt nog zeer regelmatig van pas voor het maken van houten constructies en blijft één van zijn favoriete werktuigen.

    Wilfried Torfs

    Wilfried Torfs

    Wilfried vergaarde kennis en ervaring gedurende zijn carrière als boomverzorger, maar door de tand des tijds laat hij het klimwerk over aan het jonge geweld en draagt zijn steentje bij als grondman en werfleider. Hij deelt graag zijn kennis over de kettingzaag en de kunst van het bomenvellen met leergierigen en geïnteresseerden.

    Wim Vancraeynest

    Wim Vancraeynest

    Wim werkt al 7 jaar als boomverzorger. Daarvoor gaf hij vooral opleidingen en advies in de maritieme sector. Nu zet hij zijn passie voor lesgeven verder in de boomverzorgerssector. Hij geeft kettingzaagopleidingen, klimmen, waardebepaling van bomen, kroonverankering, werkorganisatie, enzovoort. Na je opleiding kan je hem wel eens tegen het lijf lopen als examinator voor het European Chainsaw Certificate en European Tree Worker.

    Jeroen Eigenberg

    Jeroen Eigenberg

    Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

    Ruben Rogier

    Ruben Rogier

    Na zijn opleiding pedagogiek, ging Ruben aan de slag als onderwijs- en vormingsverantwoordelijke in een gemeentelijke administratie. De lokroep van de natuur bleek echter te groot: Ruben schoolde zich om tot uitvoerend boomverzorger en ging daarna als zelfstandige aan de slag. Via praktijkervaring, een niet in te tomen interesse in bomen en volgehouden zelfstudie, groeide hij door tot boomtechnisch adviseur voor grotere boombestanden en -projecten. Die jarenlange ervaring geeft hij met passie door aan boomverzorgers en –adviseurs in spe.

    Kris Hofkens

    Kris Hofkens

    Na zijn studies technische landbouw heeft Kris zijn kennis verder uitgebreid met onder andere de opleiding  boomverzorging. Na enkele jaren in de praktijk kwam hij in 2005 bij Inverde terecht als lesgever. Hij is gespecialiseerd in boombeheer en volgt met verve de European Chainsaw Certificates op.

    Stijn Rowie

    Stijn Rowie

    Stijn is gepassioneerd door duurzaam bosbeheer en een held met de kettingzaag. Sinds 2014 is hij freelance lesgever bij Inverde en deelt hij zijn kennis in de kettingzaagopleidingen. Daarnaast maakt hij ecologische houten constructies en keurbare speeltoestellen. En dat met Vlaams hout uit duurzaam bosbeheer dat hij zelf kapt en verzaagt.

    Yves de Roder

    Yves de Roder

    Yves is 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest, waarvan een 12-tal jaar als uitvoerend en coördinerend boomverzorger. Hij is gecertificeerd als European Tree Worker en European Tree Technician, en is ook  gespecialiseerd in veiligheid. Hij is een gedreven lesgever met een brede theoretische kennis. Deze past hij toe in zijn praktijklessen boomverzorging.

    Filip De Bleeckere

    Filip de Bleeckere

    Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen