Inspiratiedag soortenbescherming - Natura 2000

de wijers
  • Inhoud

    Deze inspiratiedag wordt volledig toegewijd aan hoe soorten in Vlaanderen worden beschermd en hoe je daar zelf mee aan de slag kan. De inspiratiedag vindt plaats in de Wijers, het grootste aaneengesloten vijvergebied van België rondom de Platwijers en de Wijvenheide.  

    We starten de dag met sprekers Veerle Versteirt, Lily Gora en Katleen Vandenbergh. Zij vertellen je hoe je soorten kan beschermen en welke subsidies je daarvoor kan krijgen. De nadruk wordt gelegd op Soortbeschermingsprogramma’s (SBP’s), Projectsubsidies Soorten (PSS) en Projectsubsidies Natuur (PSN). Daarnaast worden ook andere methoden en middelen aangehaald. Tot slot bespreken we de implementatie van de SBP’s hazelmuis en grauwe kiekendief.

    Na de middag  ga je met experts van het gebied en/of experts van bepaalde SBP’s op pad om voorbeelden te bekijken. Je hebt de keuze uit een grote toer met de fiets waarbij ook wordt gewandeld of een kleine wandeling (± 6 km) in het gebied rond de vijvers de Grote- en de Kleine Platwijer en de Heivijver.

    Wat je ook kiest, alle aanwezige SBP’s worden besproken: roerdomp, grote modderkruiper, knoflookpad, boom-, poel- en heikikker, bruine kiekendief en kamsalamander. Naast het geven van soortinfo bespreken we ook de werken die uitgevoerd werden, worden of zullen worden om deze soorten te helpen. De opgesomde dieren komen allemaal voor in het gebied. Niet alleen krijg je een bom aan nuttige informatie, je zal ook kunnen genieten van interessante habitats in deze unieke omgeving waar de soortbeschermingsprogramma’s elkaar letterlijk overlappen.  

    Je kan kiezen uit één van deze excursies:  

    • Fietstocht 1: Jan Ruymen en Jan Wellekens (boswachters, Agentschap voor Natuur en Bos)
    • Fietstocht 2: Lily Gora (expert SBP knoflookpad, Natuur en bos) & Chris Onkelinx (conservator, Natuurpunt) 
    • Wandeling 1: Katleen Vandenbergh (expert SBP heikikker, Natuur en bos) en Peter Engelen (Hyla, Natuurpunt) 
    • Wandeling 2: Jeroen Van Wichelen (expert SBP grote modderkruiper, INBO), Lien Bastiaenssens (expert SBP kamsalamander, Natuur en bos) en Luc Vanoppen (expert gebied en waterhuishouding) 

    Ben je een landbouwer, particuliere grondbezitter, beheerder of eigenaar van openbare gronden en wil je een bepaalde soort beschermen? Dan is deze dag absoluut iets voor jou. Ook als je interesse hebt in soortenbescherming ben je welkom. 

    Na de excursie kan je op zijn winters bijpraten met een warm drankje.  

    Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP project. 

     

     

  • Programma

    11u30: Start met koffie en thee 

    11u55: Welkomstwoord en start broodjeslunch 

    12u-12u15: Wat is een SBP, hoe is het wettelijk gekaderd en wat kan je er mee doen?  (Veerle Versteirt)

    12u20-12u35u: Implementatie van de SBP’s grauwe kiekendief en hazelmuis, voorbeelden vanuit het veld (Lily Gora)

    12u40-13u05: Subsidies voor soortenbescherming, een overzicht van de mogelijkheden met de nadruk op Projectsubsidies Soorten (PSS) en Projectsubsidies Natuur (PSN) (Katleen Vandenbergh & Veerle Versteirt)

    13u05- ten laatste 16u30: begeleide excursie in het gebied over de aanwezige SBP’s: te kiezen uit twee wandeltochten en twee fietstochten

    vanaf 15u00-17u00: afsluiten met een warm drankje

  • Praktische Info
    • Draag kleren aangepast aan de weersomstandigheden. Waterdichte schoenen of laarzen zijn aangeraden bij nat weer. 
  • Voor wie?

    Voor landbouwers, particuliere grondbezitters, beheerders, eigenaars van openbare gronden en iedereen die interesse heeft in of inspiratie wil opdoen over soortenbescherming. 

    Je hebt voor deze inspiratiedag geen voorkennis nodig.  

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.