Inspiratiedag natte natuur i.k.v. Natura 2000

natte natuur - Elly Kelders
 • Inhoud

  Herstel en goed beheer van meer natte natuur is broodnodig. Droge zomers en natte winters zullen steeds vaker voorkomen. Hiervoor moeten we de sponswerking van onze natuur versterken en herstellen.  

  Tijdens deze inspiratiedag van het LIFE BNIP project bezoeken we het Webbekoms Broek in de Demervallei. Dankzij het Life Deltaproject herstellen we in de Demervallei moerassen en natte graslanden. Om zo de natte natuur terug alle kansen te geven. 

  We gaan een hele dag op excursie met onze voeten in de aarde en de nattigheid. Om mooie en leerrijke voorbeelden te bekijken die ons inspireren om zelf aan de slag te gaan en natte natuur te herstellen. Dit onder begeleiding van de gidsen Luc Cieters en Jan Ruymen. Luc is al 30 jaar vrijwilliger in het gebied. Hij vertelt ons meer over de aanwezige soorten en doelsoorten in het natuurgebied. Maar ook over de voorbije en komende beheerwerken in het natuurgebied. De bever is er bijvoorbeeld al een tijdje aanwezig en het porseleinhoen heeft er net zijn plekje gevonden. Jan is boswachter bij Agentschap Natuur en Bos en projectmedewerker voor LIFE DELTA. Hij geeft ons inzicht in de uitgevoerde beheerwerken in en rondom het natuurgebied (systeem van 400 ha) in functie van dat LIFE project. Demping van grachten voor grondwaterverhoging , verruigde graslanden bemaaibaar maken en populieraanplanten omvormen tot beheerbare natte graslanden komen onder andere aan bod.

  Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP project. De werken in het Webbekoms Broek en andere delen van de Demervallei worden uitgevoerd  dankzij het LIFE Demerdelta-project.

  Logo life Demerdelta

 • Programma

  9u30 - 10u: welkom met koffie en thee 

  10u – 12u: excursie deel 1 

  12u – 13u: broodjeslunch 

  13u – 15u: excursie deel 2 

  15u – 15u30: afsluiten met een drankje 

 • Praktische Info

  Draag kleren aangepast aan de weersomstandigheden. Indien er natte weken aankomen zijn waterdichte schoenen of laarzen aan te raden. 

   

 • Voor wie?

  Voor iedereen die inspiratie wil opdoen over herstel en beheer van natte natuur.  

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.