Hoe zelf je ecologische bodemanalyse maken én interpreteren

Hoe zelf je ecologische bodemanalyse doen én interpreteren
 • Inhoud

  Ben je benieuwd naar de kwaliteit van je bodem? Dan kan je je bodem laten analyseren door onder meer de Bodemkundige Dienst van België (BDB). En ook online vind je allerhande methodes om een snelle bodemanalyse te doen. Daar zijn voordelen aan, maar ook een pak nadelen.

  Tijdens deze opleiding leer je een budgetvriendelijke methode die je niet op internet vindt. Om deze bodemanalyse te doen heb je gewoon wat potjes nodig, azijn, een mes en een grondschepje. Na een half uur heb je zicht op parameters zoals grove zuurtegraad (pH), waterdoorlaatbaarheid, grondfracties (zand, leem, klei, eventueel veen), het humusgehalte en de voedselrijkdom.

  Tegelijk leer je de parameters juist interpreteren. Zo begrijp  je welke plantensoorten er zoal thuishoren in de geanalyseerde bodem. En weet je welke potentiële leefgemeenschappen daar bij horen.

  Op het einde van deze opleiding weet je hoe je volledig zelfstandig een bodemanalyse uitvoert. En kan je er de nodige ecologische conclusies aan koppelen. Die bestaande bodemkwaliteit vormt dan je basis om natuurbeheer toe te passen, een ecologisch bedrijfsterrein in te richten of om een klimaatrobuuste soortenrijke siertuin aan te leggen. Zonder daar in eerste instantie veel veranderingen aan te (hoeven) brengen. 

  Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

 • Programma

  Voormiddag

  Theorie - binnen

  • Toelichting bij bestaande methodieken zoals die van de Bodemkundige Dienst van België en andere.
  • De voor- en nadelen van bodemanalysetechnieken op het internet.

  Namiddag

  Praktijk - buiten

  • Zelf bodemtypes analyseren.
  • Inschatten van de ecologische gevolgen voor planten en leefgemeenschappen.
 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij aandoen

  Voorzien

  • Attributen voor een grondanalyse worden voorzien

  Permanente bijscholing bodemsaneringsdeskundigen

 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor professionals uit de groensector zoals Regionale Landschappen, provincies, steden, gemeenten, groene administraties en terreinbeheerders. De opleiding kan ook interessant zijn voor aannemers, ontwerpers, adviseurs en gelijkaardige beroepen. Maar ook gemotiveerde hobbytuiniers en hoveniers zijn welkom.

  Voorkennis

  Je hebt best al een basiskennis van bodemkunde.

 • Lesgever
  Herman Dierickx

  Herman Dierickx

  Herman Dierickx heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuur en ecologie. Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van ecologische terreinen. Als freelance journalist over de natuur heeft hij al 20 jaar ervaring op de teller. Hij deelt zijn expertise op het vlak van vegetatie en ongewervelden, ecologische samenhang en (a)biotische verbanden als docent voor organisaties zoals Inverde, Natuurpunt, Boerenbond en de Vlaamse Milieudeskundigen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen