Hangnatuur: een groen alternatief voor jongeren

Webinar en excursie

Brialmontpark Wolvenberg - © Frederik Beyens
  • Inhoud

    Speelnatuur voor kinderen vind je tegenwoordig overal in Vlaanderen. Zowel in steden als meer landelijke gemeenten. Maar waar zijn de natuurrijke speelparadijsjes voor jongeren? Onze jongeren krijgen te weinig aandacht bij het ontwerpen van publiek groene plekken. En dus krijgen ze maar het label hangjongeren. Nochtans hebben ook tieners nood aan een eigen, groene plek waar ze kunnen chillen.

    Daarom organiseert Inverde deze webinar en excursie over hangnatuur voor jongeren. Tijdens de webinar komt de theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

    Opname webinar

    De webinar vond al in het voorjaar plaats. Je kan de opname van de webinar aankopen in combinatie met de excursie. Zo mis je niets en krijg je toch de theoretische achtergrond mee.

    Met dit webinar over hangnatuur leggen we de focus op jongeren als gebruikers van diverse publieke groene plekken. We willen je inspireren over het betrekken van jongeren. We verkennen daarbij wat mogelijk is op verschillende plekken waar jongeren vandaag tijd doorbrengen. En we tonen mooie voorbeelden van projecten waar wel al bewust werd nagedacht over dit thema.

    Excursie

    Tijdens de excursie fiets je doorheen de stad Antwerpen en ontdek je groene plekjes die interessant kunnen zijn voor jongeren.

    Op onze route ligt een secundaire schoolspeelplaats. We horen uit eerste bron hoe het groene speelplaatsproject destijds gerealiseerd werd. En hoe de groene speelplaats verankerd is in de schoolwerking en pedagogische visie. Vanuit de praktische ervaring krijgen we tips voor het opmaken van een ontwerp, de realisatie en het beheer van een groene speelplaats voor tieners.

    Onderweg houden we verder ook halt bij enkele publieke ruimte projecten. De consulent speelruimtebeleid van de stad Antwerpen vertelt je hoe ze inzetten op de specifieke doelgroep, wat de ervaringen zijn, welke leerpunten we kunnen meenemen en meer.

    Na deze excursie en met de praktische ontwerprichtlijnen uit de webinar ga je alvast gesterkt naar huis om in eigen groene projecten, groot en klein, tieners de (groene) plaats te geven die ze verdienen.

    Deze excursie kwam mede tot stand met de hulp van de stedelijke jeugddienst van de stad Antwerpen en het Ecohuis.

  • Praktische Info

    Opname webinar

    • Koop je de opname van de webinar aan? Dan vind je in je bevestigingsmail de link om de webinar te herbekijken.

    Excursie

    We maken gebruik van huurfietsen en fietsen in totaal een tiental kilometer. We rijden aan een gezapig tempo doorheen de stad met verschillende tussenstoppen.

    Meebrengen

    • Eigen drank en lunch
    • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Voor wie?

    Deze opleiding is voor ontwerpers, lokale bestuurders en beleidsmedewekers, jeugdwerkers, scholen, MOS-medewerkers, projectontwikkelaars, jeugdbewegingen en meer.

  • Lesgever
    Annelies Sevenant

    Annelies Sevenant

    Als bio-ingenieur in het land- en bosbeheer vond Annelies steeds dat tuinen en parken in ons kleine, versnipperde landje een nog belangrijkere rol konden spelen op vlak van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarom volgde ze in Nederland bij Stichting Oase de opleiding ‘Ecologisch hovenier’. Ze maakte voor Inverde mee de vertaalslag van deze opleiding naar de intussen gesmaakte opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.