Groensafari langs Tiny Forests in Utrecht

Groensafari langs Tiny Forests in Utrecht
 • Inhoud

  Je hebt zeker al gehoord van Tiny Forests. Deze kleine lapjes wildernis duiken op in steeds meer steden, overal ter wereld. Ze hebben een verrassend positieve impact op biodiversiteit én ze brengen mensen samen.

  Wil jij er ook mee aan de slag in je eigen stad of woonwijk? Dan kan het zeker geen kwaad om eens bij de buren te gaan kijken. In Nederland is pionier Daan Bleichrodt al jaren bezig met Tiny Forests. Hij werd zelf opgeleid door Shubhendu Sharma, de uitvinder van Tiny Forests. Hij neemt ons een hele dag mee op sleeptouw door Utrecht.

  Je bezoekt drie prachtige voorbeelden van Tiny Forests in verschillende fases van groei. Zo kom je alles te weten over Tiny Forests en hoe je ze moet aanleggen. Op het einde van de dag weet je wat een Tiny Forest is en welke stappen je nog moet zetten om er zelf een te maken. En heb je je groen-in-de-stad-netwerk weer uitgebreid.

  Lunch, versnaperingen en een handboek Tiny Forest zijn allemaal inbegrepen in de prijs.

   
 • Programma
  • 7:30                         Vertrek bus in Antwerpen Berchem
  • 09:30 – 10:00    Ontvangst met koffie en thee bij stichting Emma in Utrecht
  • 10:00 – 10:30    Presentatie Tiny Forest door Daan Bleichrodt
  • 10:30 – 11:00    Presentatie buurtaanpak en samenwerking met scholen
  • 11:30 – 12:00    Excursie Tiny Forest Cremertuin
  • 12:30 – 13:30    Lunch
  • 13:30 – 14:00    Bezoek Tiny Forest Muziekplein
  • 15:30 - 16:00     Bezoek Tiny Forest Tolsteeg en ontmoeting met een buurtbewoner
  • 16:00                      Vertrek bus naar Antwerpen-Berchem
   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt geen voorkennis nodig

  Vervoer

  Een bus vertrekt om 7u30 vanuit Antwerpen Berchem. Onderweg geeft Valentijn De Cock van Inverde een introductie en meer uitleg over het programma. Boswachter Eddy vertelt over zijn ervaringen en geeft meer uitleg over het beleid en de subsidiemogelijkheden van Natuur en Bos.

  De busrit is niet verplicht. Je kan ook op eigen kracht naar Utrecht reizen.

  Wat is inbegrepen?

  Lunch, versnaperingen en een handboek Tiny Forest zijn allemaal inbegrepen in de prijs.

   
 • Voor wie?

  Voor steden en gemeenten, afdelingen Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, studiebureaus en landschapsarchitecten. Ook medewerkers van de Vlaamse overheid en medewerkers van Natuur en Bos.

   
 • Lesgever
  Daan Bleichrodt

  Daan Bleichrodt

  Daan Bleichrodt is projectontwikkelaar bij IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Op zijn initiatief werd in Nederland het eerste Tiny Forest van Europa geplant . IVN wil zo voor 2021 minimaal honderd minibosjes realiseren. Daan is geïnspireerd door de positieve effecten van de natuur op de gezondheid, het welzijn en de creativiteit van de mens, en in het bijzonder van kinderen. Daan's missie is om het contact tussen natuur en kinderen voor de komende generaties te waarborgen.

  Valentijn De Cock

  Valentijn De Cock

  Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.