Graslandbeheer

Graslandbeheer
 • Inhoud

  Wil je meer inzicht verwerven in de boeiende wereld tussen de grassprieten? Dan is deze opleiding voor jou. Je krijgt een gespecialiseerde uitleg over allerhande graslanden en je trekt het terrein op. Zo leer je alles over de verschillende grassoorten en de structuur van het grasland. Ook de ecologische processen van deze vegetaties, de verschillende beheervormen, maaimachines en de graslandfauna komen aan bod.

  Deze opleiding gaat door in vier modules. De volledige inhoud van elke module vind je onder het tabblad Programma.

   
 • Programma
  • Dag 1
   • Je wordt ingewijd in de boeiende wereld tussen de grassprieten. Je leert de belangrijkste grassoorten herkennen, maakt kennis met graslandvegetaties (spontaan voorkomende plantengemeenschappen) en gaat op excursie in het natuurgebied de Bourgoyen. Daar ontdek je mooie graslanden die erg representatief zijn voor de Vlaamse situatie.
  • Dag 2
   • Tijdens deze opleidingsdag leg je de focus op graslandbeheer, bodemvruchtbaarheid en botanische biodiversiteit. Je bezoekt het plaatselijke Herbiograsproject waarin valleigraslanden experimenteel beheerd worden.
   • Je krijgt uitleg uit de eerste hand van de onderzoekers met een presentatie en te velde. Een hele reeks bewerkingen wordt vergeleken in de praktijk : van gewoon maaien, frequent maaien en uitmijnen tot het strippen van de topbodem en het inbrengen van zaden of maaisel.
   • Dit gebeurt in meerdere herhalingen op drie locaties, zonder twijfel één van meest interessante wetenschappelijk gevolgde proeven in de graslandsfeer die er ooit opgezet zijn.
   • Op het moment van ons bezoek zal het er op zijn best bijliggen. En komen we als eerste te weten of de proef kan voortgezet worden. Niet te missen dus.
  • Dag 3
   • Begrazing is de meest oorspronkelijke beheervorm van graslanden. Je maakt kennis met verschillende grazers en hoe je ze inzet voor natuurbeheer. Je bespreekt ook mogelijke probleemsituaties. Zo krijg je een volledig beeld.
   • Begrazers zijn niet de enige graslandfauna die je leert kennen. Ook weidevogels en andere typische graslandfauna komen aan bod
  • Dag 4
   • Tijdens deze laatste opleidingsdag leg je de focus op maaibeheer en maaimachines. Want verschillende graslandsituaties en verschillende doelstellingen vragen om specifieke maaimachines. De voor- en nadelen worden van elke machine uitgebreid besproken.
   • Je maakt ook kennis met de nieuwe machines die de laatste jaren op maat werden ontwikkeld voor moeilijker te maaien natuurgebieden.
   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt al enige voorkennis over plantkunde en natuurbeheer.

   
 • Voor wie?

  Iedereen die geïnteresseerd is in praktisch graslandbeheer in parken, natuurgebieden en het landschap in het algemeen.

   
 • Lesgever
  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.
  Margot Vanhellemont

  Margot Vanhellemont

  Margot is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (bos- en natuurbeheer). Ze werkt als onderzoeker op het PWO-project HerBioGras - herstel van soortenrijke graslanden: de do's and don'ts voor beheerders.

  Aan het Labo voor Bos & Natuur van de Universiteit Gent heeft Margot onderzoek gedaan naar de ecologie van de invasieve exoot Amerikaanse vogelkers in bossen in Vlaanderen en de groei van bomen in gemengde bossen.

  Lieven Caekebeke

  Lieven Caekebeke

  Lieven is sinds 1970 bezig met natuur, ecologie en ethologie. Eerst als waarnemer, later als beheerder. De laatste twee decennia heeft hij zich als landbouwer/begrazer toegelegd op begrazing ten gunste van natuur. Het concept 'ecologische begrazing' is daarvan het resultaat. De basisgedachte is begrazing om de biodiversiteit vooruit te helpen, maatschappelijk geïntegreerd en met aandacht voor het economisch perspectief van uitvoerder en opdrachtgever.

  Bert Geeraerts

  Bert Geeraerts

  Bert werkt ondertussen al een tiental jaar bij Inverde. Hij behaalde het getuigschrift in de bosbouwbekwaamheid en van pedagogische bekwaamheid. Bert was projectleider voor de ontwikkeling van de brevetteringsapplicatie waarmee Inverde examens afneemt en is nog steeds verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het beheer van deze applicatie. Daarnaast is hij redacteur van het kennisdelingsplatform Ecopedia, waar hij vooral het luik materiaal en veiligheid op zich neemt. Bert geeft ook praktijkopleidingen.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen