Grasland: natuurstreefbeelden leefgebieden en vegetaties

Online opleiding

Bloemrijk grasland - Jeroen Mentens
 • Inhoud

  Stel je een natuurbeheerplan op of voer je het uit? Dan is het belangrijk om de potenties van natuurstreefbeelden grasland te herkennen en te kunnen inschatten. En Vlaanderen is rijk aan veel verschillende graslandtypes: van glanshaverhooiland en heischrale graslanden tot blauwgrasland. In deze online opleiding leer je de verschillende natuurstreefbeelden grasland van Vlaanderen herkennen.

  Deze opleiding is een combinatie van een online leertraject en een live webinar. Het leertraject bestaat uit verschillende videopresentaties en oefeningen die je op je eigen tempo verwerkt. Naast de natuurstreefbeelden vegetatie leer je ook welke diersoorten in aanmerking komen voor een natuurstreefbeeld leefgebied in graslanden. Zo ga je dieper in op de ecologie en het beheer van sommige soorten. En daarnaast leer je voor welke soorten je subsidies krijgt als je specifieke beheermaatregelen uitvoert.

  Tijdens de live webinar herhalen de lesgevers kort de inhoud die in de video-presentaties aan bod kwam. Samen verbeter je ook de oefening en uit het leertraject. Natuurlijk is er uitgebreid tijd om vragen te stellen aan de lesgevers.

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod

 • Programma

  Deze opleiding vindt volledig online plaats. Je vindt op jouw leeromgeving videopresentaties en oefeningen. Die bekijk je op voorhand en zijn beschikbaar een week voordat de online opleiding van start gaat.

  De online les duurt ongeveer 2u en 30min. Tijdens deze online les herhalen we kort de inhoud die in de video-presentaties aan bod kwam en verbeteren we de oefening. Ook is er voldoende tijd om vragen te stellen aan de lesgever(s).

 • Praktische Info

  Technische vereisten

  • De live webinar wordt gegeven via Microsoft Teams
  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

  Cursusmateriaal

  In je leeromgeving

  • Vind je het leertraject met de verschillende videopresentaties en oefeningen
  • Die verwerk je op je eigen tempo
  • Je neemt de leerstof door voor de webinar plaatsvindt
  • Zelfs na afloop van de opleiding blijven de videopresentaties beschikbaar

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor wie?

  Voor iedereen die meer wil weten over natuurstreefbeelden om zo meer inzicht te krijgen in de verschillende types van natuur en de natuurlijke opbouw van ons landschap. Je kan deze kennis toepassen bij het opstellen, uitvoeren en lezen van natuurbeheerplannen. Voor het opstellen van natuurbeheerdoelen is kennis van natuurstreefbeelden bijna onontbeerlijk.

  Voorkennis

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan. Je volgde bij voorkeur al de opleiding Het Natuurbeheerplan. Ook een basiskennis van inheemse plantensoorten is handig om de natuurstreefbeelden te kunnen herkennen.

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Lesgever
  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Sarah Rousseaux

  Sarah Rousseaux

  Sarah is bioloog en werkt bij Inverde aan Europese projecten rond Natura 2000. Ze geeft ook opleidingen en maakt digitale kennis op het online platform Ecopedia.be over o.a. Natura 2000, natuurbeheerplannen en natuurmanagement.

   

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen