Excursie: Natuurstreefbeelden heide en heischraal grasland

Natuurstreefbeelden heide en heischraal grasland
 • Inhoud

  In het nieuwe natuurdecreet wordt natuur- en bosbeheer geïntegreerd. Er is voor alle terreinen nog één soort beheerplan met geïntegreerd natuurbeheer, waarin de beheerder aangeeft welke natuurstreefbeelden hij/zij wil verwezenlijken. Het herkennen van deze natuurstreefbeelden en het inschatten van mogelijke potenties is dus zeer belangrijk.

  Tijdens deze excursiedag krijg je zeer mooie voorbeelden te zien van natuurstreefbeelden heide. We bekijken in de eerste plaats natuurstreefbeelden van open, niet-beschaduwde situaties op voedselarme tot zeer voedselarme bodems in het landschap van de Kempen. In de namiddag verplaatsen we ons naar een ander gebied in de nabije omgeving.

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod

 • Praktische Info

  Mee te nemen

  • Weerbestendige kledij
  • Wandelschoenen
  • Lunchpakket en drank
  • Pen en papier

  Cursusmateriaal

  • Presentaties en hulpmiddelen kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor groenambtenaren, beheerders van natuurgebieden, opstellers van beheerplannen, studiebureaus en iedereen die natuurstreefbeelden wil leren herkennen om ze te gebruiken in beheerplannen.

  Voorkennis

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan. Je volgde bij voorkeur al de opleiding Het Natuurbeheerplan en de opleiding Heide: natuurstreefbeelden leefgebieden en vegetaties. Of je bent zeker op de hoogte van de nieuwe natuurstreefbeelden. Ook een basiskennis van plantensoorten is noodzakelijk.

 • Lesgever
  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen