Excursie: natuurstreefbeelden bos

Hallerbos in de Lente - Yves Adams
 • Inhoud

  Tijdens deze excursiedag krijg je heel wat mooie voorbeelden te zien van natuurstreefbeelden bos. Dat doe je in het Hallerbos, één van onze beste bossen om kennis te maken met verschillende bostypes.

  Een dag lang leer je die verschillende bostypes herkennen. Het meest gekende is natuurlijk het Eiken-Beukenbos met Wilde hyacint. Maar ook van het Eiken-Beukenbos op zure bodem en het bronbos zijn er mooie praktijkvoorbeelden. Alleen het broekbos kom je niet tegen in het Hallerbos.

  Naast de bostypes ga je ook in op het beheer en de inventarisatie van de bosnatuurstreefbeelden. Vooral de rijkdom aan typische kruidachtige soorten in Het Hallerbos zal je verbazen. De mooie overgangen van droog naar nat bos zorgen dan weer voor de nodige variatie.

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod

 • Programma

  Je bent een hele dag buiten in het bos.

  • Tijdens de dag maak je samen met de lesgever een rondwandeling en ontdek je de verschillende natuurstreefbeelden.
  • Op verschillende stopplaatsen maak je in groep een oefening om de natuurstreefbeelden te leren herkennen.
  • In totaal wandel je zo'n 8 tot 9 kilometer.
  • ’s Middags picknick je ook in de bosrijke buitenlucht.
 • Praktische Info

  Wat breng je mee?

  • Eigen lunch en drank voor de picknick in het bos
  • Goede regendichte kledij en waterdichte stapschoenen want je bent tijdens de opleidingen een hele dag buiten
 • Voor wie?

  Voor wie?

  Voor iedereen die natuurstreefbeelden wil leren herkennen om ze te gebruiken in beheerplannen.

  Voorkennis

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan. Je volgde bij voorkeur al de opleiding Het Natuurbeheerplan en de opleiding Bos: natuurstreefbeelden leefgebieden en vegetaties . Of je bent zeker op de hoogte van de nieuwe natuurstreefbeelden. Ook een basiskennis van plantensoorten is noodzakelijk.

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen