Excursie: Naaldbos boomgericht omvormen

Klimaatslim Bosbeheer

Naaldbos boomgericht omvormen
 • Inhoud

  Boswachter Steve Cox en Wim Buysse van Natuur en Bos nemen je mee naar Heiwijk. Daar laten ze zien hoe een bestaand naaldbos klimaatslim kan worden omgevormd aan de hand van technieken zoals kloempen, toekomstbomen, ruimingspistes.

  De bedoeling van die kleinschalige ingrepen is om zonder kaalkap en op een geleidelijke manier ontbrekende boomsoorten in te brengen. Daarbij wordt het bosmicroklimaat, de bosbodem en de structuuropbouw van het bos zoveel mogelijk behouden en versterkt.

  Deze excursie maakt deel uit van een reeks excursies over klimaatslim bosbeheer.

  Ontdek  alle excursies

  Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP-project.

  Natura 2000 - Life - BNIP

 • Praktische Info

  Mee te brengen

  • Weerbestendige kledij
  • Wandelschoenen
  • Lunch en drank
 • Voor wie?

  Deze excursies staan open voor iedereen die van dicht of minder dicht met bosbeheer te maken heeft. Iedereen mag uiteraard deelnemen, maar we richten ons vooral tot boseigenaars, natuurbeheerders en beleidsmakers.

  Voorkennis

  Enige voorkennis van bosbeheer is aangewezen.

 • Lesgever
  Steve Cox

  Steve Cox

  Steve is boswachter in Nationaal Park Hoge Kempen. Hij combineerde de opleiding natuurmanagement met zijn bacheloropleiding scheikunde aan de Provinciale Hogeschool Limburg en de voortgezette opleiding milieukunde - milieucoördinator aan de Hogeschool Brabant in Nederland. In navolging van zijn vader en grootvader startte hij in september 2000 als boswachter in de Hoge Kempen, toen nog Houtvesterij Hasselt.

  Wim Buysse

  Wim Buysse

  Wim Buysse studeerde af aan de UGent als landbouwkundig ingenieur, waters en bossen en begon in 1994 bij Waters en Bossen, de voorloper van ANB. Hij startte een aantal grote projecten op o.a. de Vlaamse bosinventarisatie, uitbouw van een GIS-eenheid, beheervisie Openbare Bossen, Interreg project eco2eco en een resem kleinere projecten. In 2000 trok hij er even tussenuit naar Centraal- en Oost-Afrika om daar wetenschappers te trainen in onderzoeksmethoden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen