Boomsoorten en klimaatverandering

Klimaatslim Bosbeheer

Droogtestress is een gevolg van klimaatverandering
Nu inschrijven
Startdatum:
20 juni 2024
Locatie:
Tervuren (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 79,00 (incl. 21% BTW)
  • Inhoud

    In een tijd waarin klimaatverandering een urgente kwestie is, worden bomen en bossen steeds belangrijker om ons te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en om de temperatuur draaglijker te maken.

    Door klimaatverandering wordt het warmer en treden ook meer extreme weersituaties op, zoals droogtes en hevige winden. Hierdoor rijst de vraag in welke mate onze inheemse boomsoorten en sommige exotische hiertegen opgewassen zijn. Wetenschappers en praktijkmensen hebben hier reeds veel over nagedacht. Hoewel we niet alles kunnen voorzien, is het duidelijk dat het bos en bomen nog belangrijker worden om ons te helpen omgaan met de veranderende omstandigheden.

    Om je ervaring te verrijken, bieden we de mogelijkheid om ook een theoretische les te volgen. Hoewel het niet verplicht is, kan dit je helpen om nieuwe inzichten te verwerven en extra informatie op te doen. Deze opleiding kan je los van de excursie volgen.

    Onze theoretische les biedt een overzicht van de grote boomfamilies en geslachten, waarbij we informatie halen uit waardevolle studies uit Frankrijk, Duitsland en de recente Vlaamse studie van de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij (KBBM) en de KU Leuven, in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ook bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is heel wat onderzoek verricht. Welke inheemse en Europese boomsoorten zijn veerkrachtig genoeg om zich aan te passen aan het veranderende klimaat? Welke exotische variëteiten hebben bewezen sterk te zijn en hoe kunnen we ze effectief benutten? Wetenschappers en experts hebben intensief onderzoek verricht om deze vragen te beantwoorden.

    Voor onze excursies hebben we bewust gekozen voor twee verschillende locaties, waarbij we beide keren een bezoek brengen aan het prachtige Zoniënwoud maar je toch een gevarieerde ervaring kan opdoen. Tijdens de excursies nemen we uitgebreid de tijd om de verschillende bomen die in deze gebieden groeien te verkennen. Dit biedt je de mogelijkheid om een dieper begrip te krijgen van de diverse boomsoorten en hun rol in deze specifieke omgevingen.  Op de excursieplaatsen kunnen we bovendien het gedrag van talloze soorten op lange termijn observeren, wat ons een waardevol inzicht geeft in de natuurlijke processen en evolutie van deze bossen.

    Deze excursies kaderen in een reeks van excursies over klimaatslim bosbeheer. We gaan met een aantal experten op stap die hun ervaring met een specifiek thema met jullie wensen te delen. Als deelnemer krijg je de kans om in gesprek te gaan en praktische tips en tricks uit te wisselen.

    Excursie Zoniënwoud - Geografisch arboretum Tervuren

    We bezoeken in de eerste plaats het arboretum van Tervuren, waar aangepaste boomsoorten worden onderzocht en tentoongesteld. Een hele reeks van de internationaal onderzochte boomsoorten zijn in Tervuren aanwezig, ook oude en grote exemplaren zoals verschillende soorten eiken en dennen. We behandelen ook enkele aspecten van bosbestanden in het Zoniënwoud. 

    Excursie Zoniënwoud - Hoeilaart (Groenendaal)

    We nemen je graag mee naar het arboretum van Groenendaal, waar een rijke collectie loof- en naaldbomen groeit sinds 1896. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om verschillende boomsoorten te bewonderen. Tijdens ons bezoek verkennen we ook een deel van het Zoniënwoud, met zijn indrukwekkende woudreuzen. Hier leren we hoe deze bomen zich door de jaren heen hebben gedragen onder de veranderende omstandigheden. 

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma klimaatslim bosbeheer

    Deze opleiding kadert in een reeks van excursies en opleidingen over klimaatslim bosbeheer. Ontdek het volledige opleidingsgamma op onze overzichtspagina

  • Programma

    Theoretische les

    • Verschillende programma’s in Europa omtrent de boomsoortensamenstelling 

    • Bespreking van inheemse en enkele uitheemse klimaatrobuuste boomsoorten 

     

    Tijdens de excursies komen deze onderwerpen aan bod

    • Bosbestanden met beuk, inlandse eik en/of naaldhout
    • Ontwikkeling van jonge bestanden: kunstmatige en natuurlijke verjonging
    • Zaadbestanden: erkende herkomsten voor de boomkwekers
  • Praktische Info

    Mee te brengen naar de excursies

    • Weerbestendige kledij
    • Wandelschoenen
    • Lunch en drank

    Bespaar op de opleiding

    • Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.
  • Voor wie?

    Deze opleiding is gericht op voor bosbeheerders en bosliefhebbers die zich vragen stellen over toekomstig bosbeheer en de uitdagingen die zich stellen. In deze excursie wordt daarbij de focus gelegd op de boomsoorten.

    Voorkennis

    Als voorkennis is het goed om enigszins vertrouwd te zijn met de belangrijkste inheemse boomsoorten zoals beuk, zomer- en wintereik. We bespreken tientallen soorten aan een stevig tempo. 

  • Lesgever
    Willy Verbeke

    Willy Verbeke

    Willy is al sinds 1992 werkzaam bij Natuurinvest en zijn voorgangers. Zijn expertise ligt voornamelijk op het gebied van plantkunde, met specifieke focus op praktische toepassingen. Gedurende verschillende periodes heeft hij zich beziggehouden met uiteenlopende aspecten zoals vegetatieonderzoek, bosbeheer, graslandbeheer, biomassavalorisatie en houtbeheer. Recentelijk heeft hij zijn aandacht verlegd naar bomen en bossen. Naast zijn werkzaamheden als onderzoeker geeft hij ook les en neemt actief deel aan diverse projecten.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
20 juni 2024
Locatie:
Tervuren (Vlaams-Brabant)
Jouw prijs:
€ 79,00 (incl. 21% BTW)

Gerelateerde opleidingen