Excursie: Bio-indicatoren als efficiënt hulpmiddel in tuin- en natuurbeheer

Waterproductiecentrum Kluizen - Vilda - Yves Adams
Nu inschrijven
Startdatum:
30 mei 2023
Locatie:
Kluizen (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 89,00 (incl. 21% BTW)
 • Inhoud

  Dankzij bio-indicatoren analyseer je de kwaliteit van ecosystemen. Zo voer je terreininrichting en -beheer uit met kennis van zaken. En met meer kans op goede resultaten, zowel in kleine tuinen als grote landschappen. Klinkt geweldig, toch?

  Maar hoe maak je onderscheid tussen soorten met een bijzondere indicatorwaarde en de rest? Welke soorten staan voor welke terrein- of bodemkenmerken? En wat is hun betekenis voor de inschatting van terreinbeheer of -aanleg?

  Dat ontdek je tijdens deze excursie. Lesgever Herman Dierickx neemt je mee naar het waterproductiecentrum van Kluizen. Daar leer je alles over bio-indicatoren en hun specifieke gegevens. Je krijgt ze mooi gegroepeerd, afgezet tegen de verschillende terreintypes die in dit enorme waterwinningsgebied te zien zijn.

  Dit erg diverse en indrukwekkende gebied is niet toegankelijk voor het publiek. Dat maakt van deze excursie een unieke kans. De wow-factor is gegarandeerd aanwezig.

  Je leert er dat op één terrein heel wat verschillende bodemtypes aan de orde (kunnen) zijn. Zowel voedselrijke, matig voedselrijke als voedselarme bodems komen aan bod. Zo is wat je ontdekt tijdens deze excursie relevant voor een groot deel van de Vlaamse bodems.

  Na deze opleiding kan je de vervolgopleiding volgen: Leefgemeenschappen in graslanden herkennen als basis voor natuurbeheer.

  Deze opleiding kadert in de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Zo willen we samen de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen.

 • Programma

  Dagindeling

  • Hele dag op het terrein voor een mengeling van achtergrondinformatie en praktische oefeningen over bio-indicatoren

  Je leert

  • bio-indicatoren (zowel planten als dieren) herkennen op terrein
  • de interpretatie van bio-indicatoren op verschillende bodemtypes relevant voor Vlaanderen
  • de betekenis van bio-indicatoren voor terreininrichting en –beheer
  • wat Ellenbergwaarden zijn en hoe ze te gebruiken
  • aan de hand van oefeningen zelf bio-indicatoren te interpreteren
  • waar je de informatie over bio-indicatoren vindt in literatuur en online

   

 • Praktische Info
  • Weerbestendige kledij voorzien
 • Voor wie?

  Deze opleiding is interessant voor werknemers bij Regionale Landschappen, gemeenten, provincies, groene administraties en terreinbeheerders. Ook hoveniers, aannemers, ontwerpers en adviseurs komen aan hun trekken. Gemotiveerde hobbytuiniers zijn welkom.

  Voorkennis

  Noties over bodems, vegetatie, (a)biotische terreinkenmerken, leefgemeenschappen en meer zijn nuttig. Enige basis plantenkennis (soortherkenning) is een grote meerwaarde.

 • Lesgever
  Herman Dierickx

  Herman Dierickx

  Herman Dierickx heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuur en ecologie. Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van ecologische terreinen. Als freelance journalist over de natuur heeft hij al 20 jaar ervaring op de teller. Hij deelt zijn expertise op het vlak van vegetatie en ongewervelden, ecologische samenhang en (a)biotische verbanden als docent voor organisaties zoals Inverde, Natuurpunt, Boerenbond en de Vlaamse Milieudeskundigen.

Inschrijven

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Nu inschrijven
Startdatum:
30 mei 2023
Locatie:
Kluizen (Oost-Vlaanderen)
Jouw prijs:
€ 89,00 (incl. 21% BTW)