Excursie: beheer van het Zoniënwoud

Beheer van het Zoniënwoud
 • Inhoud

  Het nieuwe beheerplan van het Zoniënwoud werd goedgekeurd in 2014 en omvat naast het bekende staatsbos ook het domein van de koninklijke schenking en een kleiner stuk privé-bos. Tijdens deze excursie krijg je zeer concreet uitleg over de beheertypes en hun verdeling over het terrein. Naast de aanpak van de beuken kan je het allicht mooiste stuk eikenbos van Zoniën doorlopen. Maar er is meer dan alleen leemgrond in het woud. Daarom kan je ook de meest onvruchtbare bodem van Zoniën bezoeken met naaldhoutbeheer en de vegetatie van de Brabantse heide.

  Bij deze excursie gaat het dus niet zozeer over de percelen integraal bosreservaat met nulbeheer. We bespreken het actieve beheer in het Vlaamse gedeelte van het Zoniënwoud. Het is terecht een gebied met internationale uitstraling en met het nieuwe beheerplan zal ook het bosbeheer ervan zonder twijfel elders impact hebben. De discussie is op gang getrokken en met deze excursie nodigen we jou uit om eraan deel te nemen.

  Heb je een specifieke en concrete vraag over bosbeheer?
  Stuur die dan uiterlijk vier dagen voor aanvang van de excursie naar willy.verbeke@vlaanderen.be. We passen dan de wandeling aan om deze vraag in de praktijk te behandelen. Als we deze vraag niet op deze excursie kunnen behandelen, laten we het weten.

  De excursie vindt plaats in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Koninklijke Schenking.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze excursie geen voorkennis nodig.

   
 • Voor wie?

  Alle bosliefhebbers

   
 • Lesgever
  Willy Verbeke

  Willy Verbeke

  Willy werkt al sinds 1992 bij Natuurinvest en haar voorgangers, waarbij er periodes zijn geweest dat hij vooral bezig was met vegetaties, bosbeheer en hout. De laatste jaren richt hij zich vooral op graslandbeheer en de valorisatie van natuurmaaisel. Hij geeft les en neemt daarnaast deel aan projecten.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.