Examen Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte

 Examen Natuurmanagement - specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte
 • Inhoud

  Heb je geen tijd voor een volledige lessenreeks Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte? Dan is deze voorbereiding op het examen via zelfstudie het best mogelijke begin. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte. Zo ben je weer een stap dichter bij een zinvolle job waarbij je mee het verschil kan maken voor de Vlaamse natuur.

  Als adviseur van de groene ruimte geef je advies aan verschillende actoren over diverse aspecten van de groene ruimte. Dit kan gaan over het beleid en de vergunningverlening. Maar ook over de verschillende maatregelen die moeten genomen worden om het natuur- en soortenbeleid in Vlaanderen degelijk en correct uit te voeren. Je leert samenwerken met verschillende doelgroepen om tot een consensus te komen over de haalbaarheid en wenselijkheid van bepaalde maatregelen. Zoals private eigenaars, natuurverenigingen, landbouwers, jagers en anderen. Dat alles leer je tijdens de zelfstudie Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte.

  Na je inschrijving krijg je toegang tot de online cursusmap en kan je op de website Ecopedia meer info opzoeken.  Zo leer je op jouw tempo alles over natuurstreefbeelden en beheer, wetgeving natuurbehoud en ruimtelijke ordening en communicatieve vaardigheden. Ook soortenkennis is belangrijk. Die heb je nodig om natuurstreefbeelden te herkennen en om wetgeving (jacht, bescherming van soorten) te kunnen toepassen.

  Zonder fysieke lessen of excursies studeer je waar en wanneer je maar wil. Je trekt dan ook zelfstandig de natuur in om de theorie toe te passen in de praktijk. Zo heb je de tijd en ruimte om studeren met werk, gezin en een sociaal leven te combineren.

  Heb je alle leerstof verwerkt? Dan kan je deelnemen aan het examen Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte. Vooraf maak je de eindoefening in groep. Die dien je uiterlijk één maand voor het theoretisch examen in. Het examenreglement kan je hier nalezen.

  Als je geslaagd bent voor het examen ontvang je een getuigschrift Natuurmanagement - Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte. Zo bewijs je je kennis over natuurbeleid in Vlaanderen. Dat getuigschrift is een meerwaarde op je CV voor functies binnen de natuursector.

  Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere of alle examens Natuurmanagement.

 • Programma

  Te kennen leerstof

  Oefening in groep

  • Je maakt verplicht een eindoefening. Dit is een groepsoefening die je maakt in een groepje van maximum vier personen. Deze moet je vooraf maken en indienen bij de verantwoordelijke van de oefening. De oefening is een voorwaarde om deel te nemen aan het examen.
 • Praktische Info

  Cursusmateriaal

  • Online toegang tot de cursustekst

  Goed om weten

  • Je moet in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.
  • Voorzie voldoende tijd om te leren en de natuur in te gaan om de theorie toe te passen in de praktijk.
  • De cursustekst bestaat uit 300 pagina’s.
  • Je moet een 100-tal soorten en plantenfamilies kunnen herkennen.
  • We raden sterk af om de zelfstudie te starten minder dan drie maanden voor het examenmoment, omwille van praktische redenen (groep vormen voor opdracht) en slaagkansen (te weinig tijd om alle theorie te leren).

  Getuigschrift

  • Als je slaagt voor het examen, ontvang je een getuigschrift.
  • Dat getuigschrift is een meerwaarde voor functies bij natuurorganisaties, gemeentes en provincies.
 • Voor wie?

  Wil je aan deze opleiding beginnen?

  De opleiding Natuurmanagement – Specialisatie Advies en Beleid van de Groene Ruimte is een vervolgopleiding na de opleiding Natuurmanagement - basis. Begin je aan de opleiding? Dan moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Natuurmanagement - basis of het vroegere getuigschrift Bosbouwbekwaamheid.

 • Lesgever
  Petra Vijncke

  Petra Vijncke

  Petra werkte jarenlang als docent Communicatie (Arteveldehogeschool en UGent), maar besloot in 2017 om volop te gaan voor de combinatie 'natuur & communicatie'. Ze werkt als wetenschapscommunicator bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in lekentaal. Ze ervaart er elke dag hoe belangrijk het is om goed, respectvol en duidelijk te communiceren met burgers, overheden, organisaties, pers en belanghebbenden.

  Jeroen Eigenberg

  Jeroen Eigenberg

  Opgegroeid in de landbouw, opgeleid in de bosbouw en opgevoed met een flinke portie nuchterheid uit de Nederlandse Achterhoek. Jeroen is een lesgever die zelfs een onderwerp als ecologie helder kan uitleggen. Het gebruiken van de natuur is altijd zijn grote passie geweest, naast oogsten uit de natuur en het op extensieve manier houden van dieren. Jeroen geeft opleidingen in bosbouw, groenonderhoud en faunabeheer.

  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Filip De Bleeckere

  Filip De Bleeckere

  Filip heeft meer dan 30 jaar ervaring in de sector als houtexploitant en ruim 15 jaar als praktijklesgever bij Inverde. Hij heeft daardoor heel wat expertise opgedaan omtrent bosbeheer in de praktijk. Als praktijklesgever heeft hij ook veel nationale en internationale ervaring in de Europese standaarden en certificaten in alle niveaus voor het kettingzaaggebruik.

   

  Robbie Goris

  Robbie Goris

  Robbie startte zijn bosloopbaan op z'n vijfde met het omhakken van dode boompjes. Later verdiepte hij zich in de principes van het natuurgetrouw bosbeheer, de productie van kwaliteitshout en ecologisch verantwoorde bosexploitatie.

  Naast het beheer van bossen houdt hij zich ook bezig met lesgeven voor Inverde.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen