ETT - Ecologie van korstmossen op bomen

Ecologie van korstmossen op bomen
 • Inhoud

  Korstmossen op bomen zijn wonderlijke organismen, maar slechts weinig boombeheerders en boomverzorgers zijn ermee vertrouwd. Er doen dan ook de wildste indianenverhalen de ronde: korstmossen zijn een teken dat de boom in slechte conditie is, ze tasten de schors aan en ze kunnen plots parasitisch worden. Dat houdt allemaal geen steek, maar wat vertellen korstmossen je dan écht over de boom en zijn omgeving?

  Tijdens deze opleiding krijg je een beter inzicht in de structuur, de levenscyclus en de ecologie van korstmossen op bomen. De focus ligt daarbij niet op soortherkenning, maar je leert wel enkele duidelijk onderscheidbare groepen korstmossen op naam te brengen. En uit de aan- of afwezigheid van bepaalde korstmossen kun je dan weer heel wat informatie afleiden over de standplaats van de boom. Tijdens een terreinwandeling tussen de oude bomen in de Nationale Plantentuin koppelen we de theorie aan de praktijk.

  Deze opleiding wordt gegeven door Dries van den Broeck, korstmossenspecialist bij de Nationale Plantentuin van Meise.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt een European Tree Worker certificaat of gelijkwaardig door opleiding en ervaring in boomverzorging en bomenbeheer

   
 • Voor wie?

  Dit is een opleiding voor boomverzorgers en bomenbeheerders.

   
 • Lesgever
  Tom Joye

  Tom Joye

  Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Lees ook op Ecopedia