Ecologische begrazing - tweedaagse opleiding

Ecologische begrazing
 • Inhoud

  Begrazen met vee in het natuurbeheer is een natuurlijk, milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord alternatief voor andere beheersmaatregelen, zoals maaien, plaggen en bemesten. En het is een eeuwenoude traditie in Vlaanderen. Grazende kuddes schapen vormden mee het cultuurlandschap in Europa en hebben een grote invloed op onze biodiversiteit. Want grazende dieren zijn essentieel in bijvoorbeeld het verspreiden van zaden. Daarom is begrazing op de meeste plekken een ecologische meerwaarde. Dat grazende dieren echte publiekstrekkers zijn, is mooi meegenomen. Zo draagt begrazing met vee bij aan de natuurbeleving dicht bij huis.

  En ook buiten natuurgebieden worden steeds meer ecologische begrazingsprojecten ingericht. Bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen waar ecologische begrazing de biodiversiteit en de ecologische kwaliteit van het terrein vergroot.

  Overweeg je om zelf ecologische begrazing toe te passen?
  Dan is deze tweedaagse opleiding voor jou de ideale introductie. Je krijgt een realistisch beeld van welke effecten je kan verwachten. En je leert hoe je concreet te werk moet gaan. Daarnaast krijg je een pragmatische kijk op bedrijfsmatig begrazen met ecologische doelstellingen. We bekijken natuurlijk ook grazende dieren in een fraaie habitat.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Stevig schoeisel of laarzen zijn aangewezen.

  Voorkennis

  Enige kennis van begraasbare habitats is mooi meegenomen.

   
 • Voor wie?

  Iedereen die zich afvraagt of ecologische begrazing in zijn context nuttig kan zijn. Iedereen die een eerste inzicht wil verwerven in wat er komt kijken bij ecologische begrazing.

   
 • Lesgever
  Lieven Caekebeke

  Lieven Caekebeke

  Lieven is sinds 1970 bezig met natuur, ecologie en ethologie. Eerst als waarnemer, later als beheerder. De laatste twee decennia heeft hij zich als landbouwer/begrazer toegelegd op begrazing ten gunste van natuur. Het concept 'ecologische begrazing' is daarvan het resultaat. De basisgedachte is begrazing om de biodiversiteit vooruit te helpen, maatschappelijk geïntegreerd en met aandacht voor het economisch perspectief van uitvoerder en opdrachtgever.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.