Ecologisch Ontwerp van Kleine Tuinen

Hoe creëer je ecologische meerwaarde in een kleine tuin?

Kleine Tuin
 • Inhoud

  De gemiddelde Vlaamse tuin wordt steeds kleiner, maar die tuin moet meer dan ooit àlles hebben: een heerlijk zonnig terras, avontuurlijke spelgelegenheid, fluitende vogels en weelderige beplanting. En dat allemaal met een haalbaar beheer. Hoe kan je, op een klein lapje grond, al die eisen verenigen in een ecologisch ontwerp?

  Tijdens deze opleiding verwelkomt Geertje Coremans je in haar tuin. Ze is een pionier in ecologisch tuinontwerp en de auteur van het standaardwerk “Stappen Naar een Ecologische Tuin”. Geertje richtte haar kleine tuin 25 jaar geleden in met de natuurlijke processen als inspiratiebron.  Nu zie je hoe dat er in volwassen stadium uitziet.

  Geertje geeft je uitleg over de ontwerpkeuzes, de beplanting, het beheer en de ecologische processen die zo ontstaan. De tuin is zo ontworpen dat verrassing nooit ver zoek is en je verbaasd zal zijn over wat er mogelijk is op een beperkte oppervlakte.

  Wat leer je tijdens deze opleiding?

  • Je leert met andere ogen kijken
  • Je ontdekt hoe een ontworpen tuin spontaan evolueert naar een natuurlijk ogende biotoop
  • Je bekijkt diverse houtachtigen zoals heesters en klimplanten in volwassen stadium en hoe ze zich verhouden tot de beperkte ruimte
  • Je ondervindt hoe de combinatie van plantenkennis en de natuur haar gang laten gaan voor verrassende resultaten kunnen zorgen
  • Je krijgt toelichting over het tuinbeheer en hoe je hierbij aandacht hebt voor het milieu

   

   

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

   

   
 • Voor wie?

  Deze opleiding is voor professionals in de tuin- en landschapsarchitectuur.

   
 • Lesgever

  Geertje Coremans

  Geertje Coremans stond in de jaren 80 mee aan de wieg van de ecologische tuinbeweging in Velt. Ze gaf ontelbare cursussen voor liefhebbers, gemeentelijke groendiensten en –beleidsmensen. In de Veltpublicatie ‘Stappen naar een ecologische tuin’ schreef ze haar jarenlange tuinervaring neer. Ze was ook lid van stuurgroepen van diverse vademeca Harmonisch Park-en groenbeheer. Geertje is nog steeds actief als tuinontwerpster. Op het uitoefenen van een creatieve passie staat immers geen leeftijd.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen