Duurzaam groenbeheer in de praktijk - Westhoek

Maak je gemeente natuurlijker

Fietsen bosrand
  • Inhoud

    Als stad of gemeente voel je de druk van onze groeiende bevolking en ons veranderend klimaat. Er wordt naar de lokale beleidsmakers gekeken om steden leefbaar te houden. Vergroenen van de openbare ruimte biedt niet enkel een antwoord op de klimaatuitdaging, maar ook op de stijgende vraag van de inwoners naar kwalitatief groen in hun nabije omgeving. 

    Helaas zijn heel wat kleine en grotere landschapselementen sterk achteruitgegaan in Vlaanderen. Bosranden, houtkanten en ruigtes zijn daar een voorbeeld van. Nochtans zijn het belangrijke biotopen voor onze biodiversiteit en geven ze structuur aan het landschap. Bedenk je maar een scherpe parkrand tegenover een bloeiende rand met verschillende lagen. Dit is niet alleen mooi voor de mens, maar ook zeer nuttig voor onze natuur. Steden en gemeentes kunnen deze biotopen zelf aanleggen en burgers activeren om hiermee aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dit aan? Want wat op beleidsniveau beslist wordt, moet ook vertaald worden naar het uitvoerende niveau. Waarom en hoe een specifiek groenbeheer toegepast wordt, moet duidelijk zijn voor iedere medewerker binnen het werkdomein. 

    Tijdens deze opleidingsdag krijg je niet enkel praktische handvaten om meteen toe te passen in het werkveld. Je krijgt ook een beter inzicht in duurzaam groenbeheer. Dankzij interactieve workshops brengen we het verhaal van kwalitatief beheren van bosranden, houtkanten en ruigtes letterlijk dichterbij in jouw gemeente. De opleidingsdag vindt namelijk plaats in de Westhoek, zodat jouw medewerkers geen verre verplaatsing moeten maken.  

    De workshops waaruit gekozen kan worden, zijn de volgende:  
    1. Inzetten van de bosmaaier 

    De bosmaaier is het ideale instrument om hoog gras en ruigtes op een vlotte manier te maaien. Hoewel het gebruik ervan eenvoudig lijkt, blijkt toch dat niet steeds de juiste snijgarnituur wordt ingezet. Zeker bij bosranden, waar de vegetatie sterk kan verschillen van grazige vegetatie naar houtige vegetatie, is het belangrijk de machine optimaal in te zetten. Hierdoor verhoogt niet alleen de efficiëntie en de veiligheid, maar ook het werkgemak van de bediener. Tijdens deze workshop leer je dus het juiste snijgarnituur kiezen voor elk type vegetatie. 

    1. Inzetten van accumachines 

    Een tweede workshop gaat over het inzetten van accumachines. Deze worden meer en meer ingezet in het groenonderhoud, omwille van de uitstootvrije en stillere manier van werken. Bosranden bestaan uit diverse vegetaties die heel wat vermogen vragen van de machines. 

    1. Veilig werken langs de bosrand 

    In de laatste workshop komt het onderwerp veiligheid aan bod. Er zijn namelijk heel wat risico’s verbonden aan het werken met de bosmaaier en de kettingzaag. Zeker langs bosranden waar de ruimte meestal beperkt is. Het maken van een risicoanalyse en een goede werktechniek stelt je in staat risico’s in te perken zodat je op een veilige manier aan de slag kan gaan. 

    1. Fietsexcursie langs bosranden, houtkanten en ruigten 

    Daarnaast kan je kiezen voor een inspirerende fietstocht langs bosranden, houtkanten en ruigten. De nadruk ligt op het onderhoud en praktisch beheer ervan. Je leert welk nut houtkanten en ruigten hebben en hoe je ze mooi kan aanleggen en beheren. In de namiddag richten we de fietsexcursie op beleidsmedewerkers en ploegbazen, waarbij we ingaan op de organisatorische en beleidskant van deze biotoop. Tijdens de fietstocht worden dus dezelfde locaties bezocht, maar met een ander petje op. 

     

  • Programma

    08u30 – 09u00: ontvangst met koffie 

    09u00 -10u30 : workshop 1

    10u30-11u00: pauze

    11u30-12u30 : workshop 2

    12u30-14u00 : lunch (ruime lunchpauze voorzien, zodat je tijd hebt om met elkaar ideeën, werkwijzen, tips uit te wisselen of om bijkomende vragen te stellen aan de lesgevers. )

    14u00-15u30 : workshop 3

    15u30 – 16u00: afronding  

     

    Traject arbeiders:  

    KEUZE 1: Bosmaaier – Excursie Bosrandbeheer – Risico’s en veiligheid  

    KEUZE 2: Excursie Bosrandbeheer – Accumachines – Risico’s en veiligheid  

    Traject ploegbazen:   

    Bosmaaier - Accumachines – Excursie Bosrandbeheer  

    Traject beleidsmedewerkers:   

    Enkel namiddag: Excursie bosrandbeheer 

  • Praktische Info
    Mee te brengen 
    • Kledij aangepast aan de weersomstandigheden 

    • Veiligheidshesje en fietshelm 

    Voorzien materiaal 
    • Fiets wordt voorzien door Inverde 

    • Koffie, thee, water en lunch worden voorzien door Inverde 

  • Voor wie?
    • Groenarbeiders van steden en gemeenten  

    • Ploegbazen groendienst van steden en gemeenten 

    • Beleidsmedewerkers: groencoach, omgevingsambtenaar … 

  • Lesgever
    Valentijn De Cock

    Valentijn De Cock

    Valentijn is van opleiding landschaps-en tuinarchitect. Na enkele jaren in de praktijk, werkt hij al meer dan 15 jaar als praktijkinstructeur bij Inverde. Hij is inhoudelijk verantwoordelijk voor meerdere technische opleidingen, zoals onder andere bosmaaier, ECS 1 en 2, en het snoeien van hagen en heesters. Hij is ook gespecialiseerd in de oude techniek van het haagvlechten. Daarnaast werkt hij mee aan de opleiding ecologische landschapsinrichting. En is hij betrokken in enkele Europese projecten zoals Forestry EduTrainer en Forests for Health.

    Wim Massant

    Wim Massant

    Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen