Bos: natuurstreefbeelden leefgebieden en vegetaties

Zuur eikenbos
 • Inhoud

  Opgelet: door de verstrengde coronamaatregelen gaat deze opleiding digitaal door.

  Stel je een natuurbeheerplan op of voer je het uit? Dan is het belangrijk om de potenties van natuurstreefbeelden grasland te herkennen en te kunnen inschatten. En Vlaanderen is rijk aan veel verschillende bostypes. Van eiken-Essenbossen, Eiken-Beukenbossen en bronbossen tot valleibossen en nog vele andere types. Tijdens deze opleiding leer je al die verschillende bosnatuurstreefbeelden herkennen.

  Naast de natuurstreefbeelden vegetatie zijn er ook natuurstreefbeelden leefgebieden, waarbij fauna centraal staat. In deze opleiding leer je ook welke diersoorten in aanmerking komen voor een natuurstreefbeeld leefgebied in bossen. Zo ga je dieper in op de ecologie en het beheer van sommige soorten. En daarnaast leer je voor welke soorten je subsidies krijgt als je specifieke beheermaatregelen uitvoert.

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan.

  Ontdek het volledige opleidingsaanbod

 • Programma

  Opgelet: door de verstrengde coronamaatregelen gaat deze opleiding digitaal door.

  • In de voormiddag ga je dieper in op de natuurstreefbeelden vegetatie van bossen;
  • In de namiddag bekijk je de leefgebieden van verschillende diersoorten in bossen. 
 • Praktische Info

  Opgelet: door de verstrengde coronamaatregelen gaat deze opleiding digitaal door.

  Mee te nemen

  • Lunchpakket
  • Pen en papier

  Voorzien materiaal

  • Koffie, thee en water worden voorzien in het leslokaal

  Cursusmateriaal

  • Presentaties en hulpmiddelen kan je downloaden via 'mijn leeromgeving'

  Opleidingsuren voor MER-deskundigen

  Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingsuren voor MER-deskundigen biodiversiteit.

 • Voor wie?

  Voor wie?

  Deze opleiding is voor iedereen die meer wil weten over natuurstreefbeelden, om zo meer inzicht te krijgen in de verschillende types van natuur en de natuurlijke opbouw van ons landschap. Je kan deze kennis toepassen bij het opstellen, uitvoeren en lezen van natuurbeheerplannen. Indien je de natuur goed wil beheren is kennis van natuurstreefbeelden altijd nuttig.

  Voorkennis

  Deze opleiding maakt deel uit van het gamma opleidingen rond het Natuurbeheerplan. Je volgde bij voorkeur al de opleiding Het Natuurbeheerplan. Ook een basiskennis van inheemse plantensoorten is handig om de natuurstreefbeelden te kunnen herkennen.

 • Lesgever
  Wim Massant

  Wim Massant

  Wim is bioloog, vrijwilliger bij Natuurpunt en vader van twee kinderen. Hij volgt de uitbouw van de Ecopedia website en creëert inhoud voor online leren. Wat opleidingen betreft geeft Wim vooral les over natuurbeheer, natuurstreefbeelden en bloemenweides. Kom je Wim tegen op het terrein, dan is hij waarschijnlijk vogels of planten aan het bestuderen.

  Rollin Verlinde

  Rollin Verlinde

  Rollin is gespecialiseerd in ecologie en faunabeheer, maar heeft als bio-ingenieur ook veel kennis over het beheer van bossen, graslanden, waters en exoten. Hij is voornamelijk bezig met de uitbouw van ecopedia.be, het online platform voor bos- en natuurbeheer.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen