Boomgericht bosbeheer: sturen in jong bos

Hoe grijp je vroeg in om van je bos een succes te maken?

Boomgericht bosbeheer: sturen in jong bos
 • Inhoud

  Plant je een nieuw bos aan? Dan wil je dat je investering rendeert. En je wil dus later een bos met mooie, stabiele bomen van goede kwaliteit en de juiste soorten. Maar hoe weet je dat je bos in de juiste richting evolueert?

  Dat doe je door er vroeg bij te zijn. Ook als je het gevoel hebt dat er amper goede bomen te vinden zijn: elk jong bos valt bij te sturen. De eerste stap is inschatten of een jonge boom vitaal groeit en vervolgens de nodige redding brengen door te snoeien, ringen of kappen.

  Tijdens deze twee opleidingsdagen leer je hoe je aan zo’n behandeling begint. En hoe je onnodige kosten en energie uitspaart door de juiste bomen te selecteren. Je gaat ter plaatse kijken in een jong bos, samen met een expert. Die geeft je concrete tips waarmee je in je eigen bos aan de slag kan.

  Ook met vragen over je eigen bos of beheerpraktijk kan je tijdens deze opleiding terecht

  Tussen de twee opleidingsdagen is er tijd om met je eigen experiment aan de slag te gaan. In onderling overleg kan zo eventueel beslist worden om op de tweede dag een bezoek aan een van de eigen experimenten in te plannen.  Je krijgt dan handige feedback van onze expert en je medestudenten. Zo weet je welke ingrepen je zelf kan doen om je bos te optimaliseren en er een succes van te maken.

 • Programma

  Wat leer je tijdens deze opleiding?

  • Selecteren van opties of kandidaat-toekomstbomen in de kwalificeringsfase (ong. 5-20 jaar oud afhankelijk van de boomsoort)
  • Kunnen herkennen van vitale en kwaliteitsvolle bomen in jonge opstanden, rekening houdend met de kroonarchitectuur van jonge bomen
  • Inrichting van werkpaden en kunnen beslissen welke machines/gereedschap hiervoor best te gebruiken
  • Kunnen beslissen wanneer verpleging nut heeft en wanneer niet; concrete vertaling van de beheerdoelstelling in de praktijk
  • Correct toepassen van de ingrepen: ringen, knikken, kappen
  • Correct toepassen van vormsnoei aan opties, rekening houdend met de kroonarchitectuur van jonge bomen
  • Inzicht hebben in de invloed van externe factoren op de groei(vorm) (vb. Lichtregime en invloed op vorken en scheutlengte bij Beuk, eik, …)
 • Praktische Info

  Bespaar op de opleiding

  Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

 • Voor wie?

  Voor private en openbare bosbeheerders, zelfstandige beheerders/studiebureaus, ploegbazen van bosarbeiders, onderlegde boseigenaars, tuin- en landschapsarchitecten, tuinaannemers en studenten natuurmanagement.

   
 • Lesgever
  Hannes Cosyns

  Hannes Cosyns

  Hannes is bio-ingenieur bos- en natuurbeheer. Zijn loopbaan begon in de Vlaamse bossen. Daaropvolgend verkende hij het tropisch woud van Kameroen, onderzocht hij Boliviaanse nevelwouden en nam de ecologie-economie balans van het bosbeheer in Duitstalig Europa onder de loep. Als expert bosbeheer geeft Hannes les bij Inverde. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt hij impactvolle leeroplossingen en werkt hij mee aan tal van (Europese) projecten.

  Tom Joye

  Tom Joye

  Tom is van opleiding bio-ingenieur bos- en natuurbeheer, maar heeft al snel de switch gemaakt naar boomverzorging en boombeheer. Hij geeft opleidingen aan uitvoerende boomverzorgers, boomtechnische raadgevers en boombeheerders. Daarnaast staat hij ook in voor de organisatie van de examens voor European Tree Worker en European Tree Technician, en volgt hij lokale en Europese projecten op die de link maken tussen boombeheer, kennis en vaardigheden.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen

Opleidingen Agentschap voor Natuur en Bos

Boomgericht bosbeheer

Opleidingen Agentschap voor Natuur en Bos

Onbekend
Onbekend