Boomgericht bosbeheer - basis

Boomgericht bosbeheer
 • Inhoud

  Boomgericht bosbeheer is de natte droom van elke beheerder die natuurdoelstellingen wil realiseren en tegelijk nog inkomsten uit zijn bos wil halen. De methode past perfect in een multifunctioneel, duurzaam, natuurgericht bosbeheer zoals voorzien in de beheervisie voor openbare bossen en de criteria duurzaam bosbeheer. En is ook ideaal om snel tot structuurrijke bosopstanden te komen met voldoende dikke bomen en ruimte voor dood hout en andere kleinschalige elementen, voorwaarden opdat bossen habitatwaardig worden bevonden in het kader van de Europese natuurdoelen.

  Deze opleiding is een combinatie van theorie en excursie. Na een inleiding over de basisprincipes van boomgericht bosbeheer, overlopen we verschillende percelen waar dit type beheer is toegepast. Voorbeelden en boomsoorten genoeg om te leren over de keuze van opties, toekomstbomen, dunning, opsnoei, bosontsluiting en de ontwikkeling van individuele bomen tot aan hun doeldiameter.

  Het doorlopen van de opleiding geeft ook toegang tot enkele nieuwe opleidingen (focus op jong bos en ongelijkvormig hooghoutbeheer) die in het najaar van 2019 worden ingepland. Aankondiging verwacht in het voorjaar van 2019.

   
 • Programma

   

   
 • Praktische Info

  Voorkennis

  Je hebt voor deze opleiding geen voorkennis nodig

   
 • Voor wie?

  Voor startende openbare en private bos- en natuurbeheerders (bosgroepen, regionale landschappen, zelfstandige beheerders, studiebureaus ...) en boseigenaars, alsook beleidsmakers en vrijwilligers uit terreinbeherende organisaties

   
 • Lesgever
  Martin Winnock

  Martin Winnock

  Martin Winnock studeerde af aan de UGent als bio-ingenieur in het bos- en natuurbeheer. Na een korte periode als bosgroepcoördinator  bij de Vlaamse Bosgroepen, ging hij aan de slag bij Natuurinvest als docent. Hij houdt zich bezig met het geven van opleidingen en het creëren van digitale kennis rond bosbeheer.

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd in je buurt of op een gepaste datum? Schrijf je dan in op de interesselijst. In het (optionele) opmerkingenveld kan je aangeven welke locatie je voorkeur heeft. Indien je ingeschreven bent op deze interesselijst, houden we je op de hoogte van komende data waarop deze opleiding wordt georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen