Algemene fruitbomen in voedselbossen

Opleidingsgamma voedselbossen

Algemene fruitbomen in voedselbossen: webinar en excursie
  • Inhoud

    Misverstand : “Beheer in voedselbossen is niet nodig, de fruitbomen moet je er nooit snoeien”

    Je hoort wel eens dat fruitbomen beter niet gesnoeid worden omdat dat tegennatuurlijk is. Die keuze kan je maken, maar dan loop je een zeer groot risico dat ze vroegtijdig zullen aftakelen door uitgescheurde takken en door schimmelaantastingen. Bij onze inheemse (natuurlijke) bomen is snoei inderdaad niet nodig voor de bomen zelf. Onze fruitboomrassen kan je dan weer moeilijk “natuurlijke” bomen noemen: ze zijn het resultaat van veredeling gericht op vruchtproductie en hebben over het algemeen wel veel baat bij snoei.

    Om dit misverstand de wereld uit te helpen, organiseren Inverde en BOS+ in samenwerking met UGent, KUL en PC Fruit deze webinar en excursie over algemene fruitbomen in voedselbossen. Tijdens de webinar komt de wetenschappelijk onderbouwde theorie aan bod. Vervolgens kan je tijdens de excursie op het terrein praktijkervaring opsnuiven.

    Webinar

    Tijdens de webinar bespreken we de standplaats, aanplant en het onderhoud en beheer van gangbaar en minder gangbaar (groot)fruit, zoals appels, peren, kersen en pruimen maar ook walnoten, hazelnoot en tamme kastanje.

    Excursie

    We gaan op excursie bij Den Boogerd in Halen gespecialiseerd in de aanplant, het onderhoud en beheer van hoogstamfruitboomgaarden en eigenaars van 30 hectare biofruit op hoogstam. Bezielers Jan en Nia wijden ons in over  rassenkeuze, standplaats, plantafstanden, bestuivingsproblematiek en basisregels snoei van gangbare half- en hoogstam fruitbomen. Ze vertellen ons ook meer over hun project 'coöperatie voedselbos' dat zij in de winter van '22-'23 willen realiseren. 

    De volledige opleiding wordt gegeven door hoofdlector Tuinbouw Filip Debersaques van de Vakgroep Plant en Gewas van UGent. De excursie wordt begeleid door Jan Gelders en Nia Ponsaerts van Den Boogerd.

     

    Ontdek het volledige opleidingsgamma voedselbossen

    Deze webinar en excursie maken deel uit van het opleidingsgamma voedselbossen. Ontdek alle opleidingen op onze overzichtspagina.

  • Programma

    Tijdens de webinar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: 

    • Introductie over de moderne fruitteelt versus voedselbossen en de (bedrijfseconomische) uitdagingen waarmee men geconfronteerd kan worden.  

    • Bespreking van de cruciale factoren om tot efficiënte teelt te komen. 

    • Vervolgens wordt dieper ingegaan op rassenkeuze, standplaatsvereisten, bloei, teelt, beheer, toepassingen en uitdagingen van pitfruit, steenfruit en noten. Meer bepaald op de verschillende rassen appel, peer, kers en pruim en de hazelnoten, walnoten en tamme kastanje.  

    Ruimte voor vragen tussendoor.

  • Praktische Info

    Inschrijven

    • Je kan de webinar volgen zonder deel te nemen aan de excursie.
    • Wil je graag ook deelnemen aan de excursie? Dan koop je de webinar + excursie aan.
    • Je alleen voor de excursie inschrijven is niet mogelijk. Om de excursie te volgen heb je de correcte theoretische kennis nodig. Die verwerf je tijdens de webinar.

    Webinar

    Technische vereisten

    • De webinar kan je best volgen in Google Chrome.
    • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.

    Cursusmateriaal 

    In je leeromgeving 

    • vind je de presentatie van de webinar.
    • vind je de link om je te registreren in ons webinarplatform.

    Excursie

    Meebrengen

    • Eigen drank.
    • Aangepaste kledij afhankelijk van de weersomstandigheden.
    • Wandelschoenen.

    Bespaar op de opleiding

    Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Zo bespaar je tot 30% op het inschrijvingsgeld.

  • Voor wie?

    Deze opleiding is voor iedereen met interesse in voedselbossen, gaande van beleidsmakers tot mensen die een terrein willen aankopen en aan de slag gaan.

    Voorkennis

    Je hebt geen voorkennis nodig.

  • Lesgever
    Filip Debersaques

    Filip Debersaques

    Filip doceert bij de vakgroep plant en gewas van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent). Hij is er oa. verantwoordelijk voor het opleidingsonderdeel Fruitteelt aan de opleiding Master Biowetenschappen. Ook is hij actief in binnen- en buitenland om de teelt van kiwibes (Actinida arguta) te onderzoeken en te optimaliseren. Hij is een fervent tuinier met een passie voor kleinfruit.

Interesselijst

Heb je interesse in deze opleiding, maar wordt hij momenteel niet georganiseerd? Schrijf je in op de interesselijst. We houden je op de hoogte van toekomstige opleidingsdata.

Gerelateerde opleidingen